фото: инфоКВпрес

У „Леонију“ у Краљеву производе се ауто-кабловски сетови за само једног купца. То је велики „Мерцедес бенц“. За три фабрике у Немачкој и Мађарској. Дакле, нема „мерцедеса“ без Краљева! Посебно ови нови, електрични, типови овог аутомобилског гигангта зависиће од онога што се у краљевачком „Леонију“ уради. На нама је да решимо још нека инфраструктурна питања. Данас и наши немачки и италијански партнери виде да се прави траса „Моравског коридора“ од Адрана до улаза у Краљево и за годину и нешто више дана биће завршена деоница Краљево-Чачак. То ће „Леонију“ бити додатан импулс и вера у Србију у којој имају највише запослених.

фото: инфоКВпрес

Ово је данас у Краљеву изјавио председник Србије Александар Вучић присуствујући свечаности поводом званичног отварања четврте  фабрике немачке компаније „Леони“ у Србији, прве прве велике фабрике у граду на Ибру после више од 30 година.

фото: инфоКВпрес

– Данас је „Леони“ највећи приватни послодавац у Србији са укупно 13.000 запослених. Имамо фабрике у Дољевцу, Нишу и Прокупљу, а ова у Краљеву свакако је највећа, не само по површини него и по броју радника. На данашњи дан овде је запослено 3.787 људи, а видим да има још много простора. Зато сам се са Пјерлуиђијем Гијонеом, генералним директором „Леони Србија“ договорио да уместо планираних 5.000 овде запослимо до 6.000 радника. И, да им се мало повећа плата. Радници су ово чули и ја Гијонеа држим за реч – додао је председник Србије.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом, председик Вучић је нагласио да је наишао на разумевање челника „Леонија“ за збрињавање радника у Нишу који су остали без посла у једној Јужнокорејској фирми.

фото: инфоКВпрес

– Желимо да ти људи што пре добију посао и у „Леонију“ смо наишли на разумевање. Сви челници су рекли да ће учинити све што је у њиховој моћи да одмах прихвате 400 од укупно 600 радника. Тако смо једну велику бригу за породице у Нишу скинули са дневног реда. Данас звучи невероватно да готово 4.000 људи имате запослено у краљевачком „Леонију“. А, пре него што сам дошао овде, погледао сам како изгледа уништени „Магнохром“ и како смо као земља и народ успели да разоримо све оно што је једна генерација испред нас успела да направи. Поносан сам како је „Леони“ обновио нашу енергију и наду показавши нам да је могуће да толики број људи из Краљева запослимо – нагласио је Вучић.

фото: инфоКВпрес

Он је подсетио да на бироу рада у Краљеву тренуто има 8.200 незапослених и да ће у „Леонију“ посао моћи да нађу не само Краљевчани, већ и њихове комшије из Трстеника, Чачка, Кнића, Груже и осталих околних места.

– Овде већ раде дивни људи, пуни енергије. Видео сам код њих и веру и наду да могу да живе нормално у 21. веку и размишљају о светлој будућности – нагласио је председник Вучић. – А, до пре само неколико година то је изгледало немогуће у граду на Ибру. То се променило захваљујући „Леонију“, нико није био у стању да запосли толики број радника. И да знате, нигде нисам видео оволику пороизводну халу осим у „Фолксвагену“ у Волфсбургу и у „Тојоти“ у Нагоји. Значи, биће простора за нова радна места.

фото: инфоКВпрес

У изградњу и опремање своје фабрике у Краљеву чији се комплекс простире на 60.000 квадратних метара, „Леони“ је до сада уложио око 60 милиона евра. Извозећи око 2.300 кабловских сетова на дневном нивоу, цео овај пројекат у наредних десет године требало би да достигне вредност од милијарду евра.

фото: инфоКВпрес

– Ова фабрика учвршћује нашу позицију снабдевача високих перформанси у међународној аутомобилској индустрији, а „Леони“ је сада највећи индустријски приватни послодавац у Србији – истакао је овом приликом Алдо Кампер, извршни директор компаније „Леони“. – Захвални смо на бирократски незахтевној и професионалној подршци представника власти у Србији свих ових година. Срећни смо што овде можемо да радимо са одличним и мотивисаним запосленима и што смо својим залагањем успели да подигнемо животни стандард у региону.


Боравећи у Краљеву, председник Александар Вучић обишао је и реконструисани Атлетски стадион крај Ибра где га је дочекао велики број грађана. Овом приликом, председник је најавио и нове инвестиције у краљевачком крају.

– Аеродром „Морава“ ће добити пет-шест авио линија, до Истанбула, Солуна, Тивта и мањих аеродрома у Немачкој, што ће омогућити везу и ка Швајцарској и Аустији. Видећемо шта и како са каргом. Градимо „Моравски кородор“, то ће многи значити Рашком, Расинском и Моравичком округу. Тај ауто пут повезаће вас са Београдом где ћете стизати за само сат и по, али и са коридором 10 где ћете моћи и у Грчку, Бугарску, Северну Македонију. Отвориће нам много простора за даљи напредак у туризму – рекао је Вучић. – Градићемо наредне године дијагностички центар у Краљеву, уложићемо 25 милиона евра, још више је 2023. планирано за Поликлинику, а видећемо да ли ћемо градити и ковид болницу.


Одговарајући на питања окупљених грађана, председник Вучић је поручио да ће Краљевчани добити дуго ишчекивани затворени базен.

– То је инвестиција већа од милијарду динара, одлучили смо да то градимо, само да видимо како ћемо да финансирамо.