фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У складу са епидемиолошком ситуацијом и ванредним стањем због корона вируса, без уобичајеног парастоса и групног полагања венаца на споменик са иманима 86 краљевачких бораца погинулих у ратовима од 1991. до 1999. године, од којих чак 77 на Космету, у Краљеву је на скроман начин обележена двадесетпрва годишњица злочиначке НАТО агресије на Србију.  

Током тих 78 дана, колико је 1999. године трајало НАТО бомбардовање, Краљево је на мети ваздушних напада било чак 54 дана. У укупно 172 напада, у којима је теже или лакше повређено 37 цивила, уништено је или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката. 

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

На краљевачки крај бачено је више од 600 разних експлозивних пројектила. Најчешће су бомбардовани оближњи војни аеродром у Лађевцима, на који је 24. марта око 20 часова пала и једна од првих крстарећих ракета усмерена према Србији, касарна у Јарчујаку, као и војни и цивилни објекти у Богутовцу, Витановцу, Самаили, Ратини, Мрсаћу, Цветкама…

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У целом Рашком округу оштећено је или потпуно срушено око 2.500 кућа, 1.200 станова, 12 школа, седам здравствених станица, два дечја вртића, а тешко је оштећено 20 друмских и железничких мостова, углавном у Ибарској клисури.

Како би одали пошту настрадалима, чланови овдашњег Удружења ратних војних инвалида, позвали су своје суграђане да приликом пружања подршке лекарима и медицинским радницима са својих балкона и прозора, упале свећу у знак сећања на бесмртне хероје.