Za sada bez guzve Kvantaska pijaca u Kraljevu 01 0409 2008 Foto G.Cirovic

КРАЉЕВАЧКЕ ДОМАЋИЦЕ СВЕ ВИШЕ ОДУСТАЈУ ОД ПРИПРЕМАЊА ЗИМНИЦЕ

Скупе основне намирнице, скупе дажбине, папрена потрошачка корпа која увелико превазилази просечну месечну зараду и све тањи новчаници, приморали су већину краљевачких домаћица да ове године или потпуно одустану од традиционалног спремања зимнице или да припреме само симболичне количине.

Да би четворочлана породица обезбедила бар пристојну зимницу, према простој рачуници потребно је између двадесет и тридесет хиљада динара, што је у општој беспарици трошак који просечно домаћинство тешко може да приушти.

– Иако су цене поврћа чак и ниже него лане, због скромних примања припрема зимнице је постала огроман удар на кућни буџет. Нема више великог спремања, све се свело на десетак тегли ајвара и туршије, мало печених паприка за замрзивач, по неколико тегли џема и флаша парадајза и ако претекне новца можда осредњу кацу купуса – каже Вера Савић из Краљева.

На краљевачкој кванташкој пијаци, килограм паприке кошта 45-50 динара, парадајза 30, купуса 20, док за килограм „корнишона“ треба издвојити 65 динара. Према речима бројних продаваца на „кванташу“, ретки су, међутим, они који купују паприку или парадајз на велико.

– Нема народ пара ни за оно најосновније, прошла су та времена када се зимница припремала домаћински – вајкају се трговци, ипак се надајући већем броју купаца наредног викенда. – То што продамо наредног, или можда оног следећег викенда, то нам је све, тешко да ће бити неке навале као у срећнија времена.