фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Одлуком градске Грађевинске инспекције дотрајали висећи пешачки мост којим се са оближње магистрале прелази на десну обалу Ибра ка средњовековној тврђави Маглич, забрањен је за употребу и потпуно затворен жичаном оградом.

Набујали Ибар је готово уништио конструкцију и тешко оштетио носеће бетонске стопе, па је тако одсекао од света домаћинство Јове Ћирице и Милеве Луковић на десној обали реке.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Много је далеко да се пешачи заобилазним путем и пругом. Намирница имамо довољно, ту су нам и комшије са друге стране реке да нам прискоче у помоћ ако нам нешто затреба, нарочито Јову који је инвалид – прича Милева Луковић.

Према њеним речима обишли су их и чланови Градског штаба за ванредне ситуације предлажући им да се привремено преселе у своју кућу у Чибуковцу.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Не можемо да идемо нигде јер морамо да се старамо о две краве и  јунадима. За сада нам ништа овде не недостаје, ту смо где јесмо, а надлежни нека се побрину да што пре осособе овај или саграде нови мост – додаје Милева.

Ова ћуприја преко Ибра заправо већ неколико година нема употребну дозволу, али упркос јасно и видно истакнутој табли о забрани, мост је до недавно свакодневно користио велики број туриста који желе да посете средњовековну тврђаву.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Бујица је направила велика оштећења тако да је потпуно логично што је мост затворен оградом са обе стране – каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређење грађевинског земљишта у Краљеву. – Постоји пројекат да се направи нови мост и у нашем је интересу да се овај проблем што пре реши, а док то не буде учињено постараћемо се  за Јову и Милеву чије је једино домаћинство са друге стране Ибра.


Изградња новог и безбедног моста преко Ибра свакако је од великог значаја за мештане овог краја, а и средњевековни Маглич би, као историјско-културни споменик и атрактивна туристичка дестинација, постао много приступачнији посетиоцима.