фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе завршили су конзерваторско-рестаураторске радове на споменику српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године – популарном „Милутину“ који краси централни градски трг.

– Радови су подразумевали механичке и хемијске третмане уз комплетну санацију постамента и бронзане фигуре војника која је уједно премазана заштитним слојевима како би се заштитила од временских непогода. Вредност пројекта износила је око 4,6 милиона динара, од којих је Министарство за рад, борачка и социјална питања обезбедило 3,6 милиона, а краљевачка локална самоуправа милион динара – каже Иван Милуновић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Овај споменик дело је руског вајара и архитекте Романа Верховског и посвећен је српским ратницима у Балканским и Првом светском рату. На краљевачки централни трг постављен је почетком тридесетих година прошлог века и после неколико промена локација и измештања, 1982. године је враћен на своје првобитно место.

А, ових дана у току је и реконструкција централног градског трга који, попут споменика такође носи име српских ратника. Вредност ове инвестиције укупно износи око 36 милиона динара са ПДВ, од којих је 22 милиона издвојила локална самоуправа из градског буџета, а 14 милиона Министарство привреде. Радови су поверени краљевачким „Путевима“ у сарадњи са предузећем „Вибел“ из Врњачке Бање и београдским „Геосистемом“.