joakim-vujic-2019

Представом „Претпоследња панда или статика“ Шабачког позоришта у част награђених и свечаном доделом награда и признања, вечерас је на сцени Краљевачког позоришта спуштена завеса на традиционални, 55. Фестивал професионалних позоришта Србије – „Јоаким Вујић“.

После седам одгледаних представа, стручни жири у саставу:  редитељка Ана Томовић Ршумовић, председница жирија, Феђа Стојановић глумац и Петар Михајловић драмски писац, једногласно је одлучио да прву награду додели представи „Негри или љубов ко сочеловеком својим“ Књажевско-српског театра из Крагујевца по тексту Јоакима Вујића, коју је режирала Анђелка Николић, уједно и добитница награде за најбољу режију.

За глумачка остварења на овогодишњем фестивалу додељене су четири награде – Биљани Костантиновић за улогу сестре Алојзије у представи „Сумња“ Краљевачког позоришта, Светлани Миленковић за улогу сестре Џејмс у истој представи, Александру Ђинђићу за више улога у представи „Триптих о радницима“ Градског позоришта Чачак и  Милици Стефановић за улогу Душе у представи „Наши преци, једите са нама“ Пулс театра из Лазаревца у копродукцији са Народним позориштем „Стерија“ из Вршца.

Награда за сценографију додељена је Ани Колбјановој за представу „Негри“, за костимографију Маји Марковић и Биљани Тегелтији Бојанић за представу „Али град ме је штитио“ Народног позоришта Ужице, док је награда за оригиналну сценску музику припала Драгославу Танасковићу и представи „Негри“.

Одлуком жирија за најбољег младог глумца проглашена је Сања Марковић која је бриљирала у улози Дивне у представи „Анималс“ Крушевачког позоришта, док је специјална награда за режију додељена Југу Радивојевићу за режију представа „Сумња“ и „Триптих о радницима“, а за колективни уметнички чин ансамблу представе „Али град ме је штитио“ Народног позоришта Ужице.


Одлуком жирија округлог стола критике који су чинили Александра Гловацки, позоришна критичарка из Београда, Димитрије Коканов, драматург из Београда и Миломир Недељковић, глумац из Краљева, за најбољу представу по оцени жирија округлог стола критике такође је проглашена представа „Негри или љубов ко сочеловеком својим“ по тексту Јоакима Вујића, у режији Анђелке Николић и извођењу ансамбла Књажевско-српског тетара из Крагујевца.