фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Годинама је мост преко Западне Мораве, на прометном локалном путу Грдица-Опланићи одолевао све чешћим  поплавама, високим водостајима, бујицама, ударима свега што ова ћудљива реке нанесе. Његова конструкција ипак је попустила под налетом набујале Западне Мораве у јунској и недавној елементарној непогоди. Због тешких оштећења два носећа бетонска стуба, овај мост од јуче је затворен за саобраћај.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Водостај је био виши чак два и по метра од уобичајеног и тај удар стубови моста више нису могли да издрже. У њих је још од јуна свакодневно ударало све што река из горњег тока донесе. Највише штете направили су огромни балвани, али и велике количине смећа које се ту гомилало – причају мештани Опланића.

Како би се спречило даље оштећење моста, надлежни су ангажовали багер да бар уклони из корита реке све оно што је бујица у претходна два месеца донела.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Смеће се гомилало код моста и нико до сада није реаговао. Сви су се правили као да их се то не тиче и да ће вода све то негде да однесе – додају житељи овог поморавског села. –  Сада је вероватно касно, јер се и голим оком види да су стубови тешко оштећени.

Док надлежне градске службе не пронађу најбоље привремено или још боље трајно решење, мештани Опланића ће до Краљева морати да путују десетак километара дуже заобилазним путевима, или преко оближњих Поповића или преко Сирче.