аеро#ист#инфоквпресс

КРАЉЕВАЧКА ФАБРИКА ЛАКИХ АВИОНА НАКОН ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА БОРАВКА У СВОЈОЈ ЛУЦИ ПРИПРЕМА ПРЕСЕЉЕЊЕ У ЈАГОДИНУ

До краја године краљевачка фабрика лаких спортских авиона „Аеро-Ист“ преселиће се из града на Ибру у Јагодину. За неколико дана са градоначелником Ратком Стевановићем потписаћу уговор којим ће нам овај поморавски град, непосредно уз тамошњи спортски аеродром доделити плац од 1,5 хектара за изградњу фабрике и пресељење производног погона.

Милорад Матић, власник фабрике лаких авиона „Аеро-ист“ у Краљеву, додаје да је на овакву одлуку понајвише утицао много повољнији привредни амбијент у Јагодини, професионални и одговорни приступ локалне самоуправе која цени и поштује домаће привреднике обезбеђујући тако и нова радна места за своје грађане.

Производна линија фабрике авиона у Краљеву
Производна линија фабрике авиона у Краљеву

– У Краљеву постојимо већ пуних 11 година и никада нисмо имали подршку локалне самоуправе, осим појединаца који су ценили наш труд и рад. Још када смо почињали, тражили смо земљиште у закуп или да га купимо, али никада нисмо добили чак ни одговор. С друге стране, само један разговор са председником Скупштине града Јагодине Драганом Марковићем био је довољан да схвати вредност пројекта производње авиона и одлучи да нам додели земљиште, уз обећање да ће и писта спортског аеродрома у догледно време бити асфалтирана – прича Матић, додајући да је на његову одлуку утицала и неизвесна судбина спортског аеродрома у Краљеву.

Фабрика „Аеро-Ист Европа“ основана је 2006. године и до сада је произвела 163 лаких авиона, од којих је 99 одсто извезено у земље Европске уније. Авион „СИЛА“ произведен у Краљеву постао је српски бренд, препознатљив и цењен широм Европе, па чак и у државама са најригорознијим критеријумима. Упркос бројним признањима, попут награде за најбољи извозни производ и најбољу иновацију, од некадашњих четрдесетак радника, „Аеро-ист“ је, међутим, сада „спао“ на свега неколико запослених. Пресељењем у Јагодину, истиче власник Фабрике, створиће се могућност за отварање од 70 до 100 радних места.

Авиони из Краљева лете у многим земљама Европе
Авиони из Краљева лете у многим земљама Европе

– Свакодневно нам долазе потенцијални купци из иностранства, али смо изгубили бројне послове јер без подршке локалне самоуправе и државе не можемо да обезбедимо банкрске гаранције, па смо због тога морали и да смањимо број радника – додаје Матић. – Ту су и бројне опструкције, нарочито после мог говора на предизборном митингу Александра Вучића у Краљеву пред председничке изборе. Најискреније подржавам Вучића који је једини способан да уведе ред у привреду, правосуђе и све државне системе и тако помогне да наша држава коначно стане на стабилан и чврст ослонац.


Према Матићевим речима, његовој фабрици као омча око врата стоји и, како каже, неисправна пресуда Привредног суда у Краљеву и Апелационог суда у Београду у спору са иностраном фирмом са огранком у Србији, донешена за само 12 дана, на основу које извршитељи поступају чак иако је још непотписана и неоверена.

– Уз дужно поштовање свих судија који исправно раде свој посао у складу са законом, тврдим да имамо и судије које су непрофесионалне, које се са предметом упознају тек на самој парници, злопотребљавају положај и нарушавају наше правосуђе. А док по нашој жалби одлучи Уставни суд, штета је већ огромна.