фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Рушењем старе и прилично дотрајале школске зграде, у краљевачком насељу Рибница започео је дуго ишчекивани пројекат изградње потпуно новог, савременог објекта овдашње Основне школе „Свети Сава“.

Вредност овог капиталног пројекта, једног од најзначајнијих у граду, износи око 400 милиона динара, обезбеђених преко Канцеларије за јавна улагања, док је локална самоуправа имала велики удео у припреми техничке документације, елабората рушења и прибављању свих неопходних дозвола.

– Извођач радова и за рушење старе, а потом и за изградњу нове школе по свим европским стандардима је Грађевинско предузеће „Тончев градња“ из Сурдулице. Рок за завршетак свих радова је 400 дана, тако да се надамо, уколико не буде неких непредвиђених околности, да ће се ђаци и њихови наставници у нову школску зграду уселити за почетак школске 2021/22. године – каже Вукосав Коњикушић, координатор пројекта.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Нова, двоспратна школа, у којој ће наставу похађати 700 основаца имаће бруто 5.800 квадратних метара. У оквиру пројекта планирана је изградња и фискултурне сале, као и спортских терена на отвореном.

– Двориште ће бити ограђено и осветљено, биће монтирана нова котларница на пелет, зграда ће имати и такозвани пасош енергетске ефикасности чиме ће се остварити велике уштеде – додаје Коњикушић.

Ова осмољетка у Рибници саграђена је 1965. године, а од 1997. носи име првог српског архиепископа и просветитеља. А, док нова школа буде у изградњи, ученици ће наставу привремено похађати у просторијама оближњег Културног центра Рибница.

– Један део простора у КЦ је већ адаптиран, а остатак ће бити током летњег распуста по прописима Министарства просвете – каже Снежана Маџаревић, директорка ОШ „Свети Сава“. – Током ванредног стања због епидемије ковидом-19, све колеге су вредно и несебично учествовале у пресељењу комплетног школског инвентара у привремене просторије, истовремено одговорно испуњавајући и све дневне обавезе и задатке. Поносна сам на њих.


НОВО ГРАДСКО ЈЕЗГРО

– Рибница је на задовољство мештана претходних година постала практично ново градско језгро. После изградње хале спортова која је већ била домаћин бројних међународних такмичења, изграђена су два модерна ритејл тржна центра, потпуно је реновирана амбуланта и завршено шеталиште уз Ибар – наглашава др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Осим нове школе, у току је изградња првих 214 станова за безбедњаке, градићемо и нови вртић, а ускоро крећемо и у изградњу затвореног базена.