kzs#dom#zdravlja#kv

Незапамћени инцидент догодио се у ноћи између уторка и среде, пола сата после поноћи, у Служби хитне помоћи Дома здравља у Краљеву када је тридесетседмогодишњи припадник краљевачког  Одреда жандармерије, у цивилу и ван дужности, брутално напао двојицу дежурних медицинских техничара.

По речима др Душана Мицића, начелника Службе хитне медицинске помоћи, жандрам је са групом пријатеља у ову установу довео једну жену у алкохолисаниом стању као пратилац.

– После агресивног вербалног, уследио је и физички напад на двојицу медицинских техничара који су, срећом, задобили лакше повреде. Било је ту свега, и одгуривања, хватања за врат, и удараца у главу и стомак и сличних ствари – каже др Мицић. – Полиција је заиста брзо стигла и верујем да је силеџија приведен правди и да ће против њега бити предузете одговарајуће санкције.

Један од техничара Михајло Јовић (29) каже да су двојица мушкараца најпре вербално напали докторку која је помагала жени у свесном, али веома алкохолисаном стању и која није била животно угрожена.

– Најагресивнијем мушкарцу сам уљудно рекао да се смири, а онда је он почео да ми прети, затим и физички насрнуо на мене. Ударио ме је, а када је наишао колега, тај мушкарац је покушао да му одузме телефон ударивши га у врат и главу – још у шоку прича Јовић.

Према његовим речима, колега из смене је задобио више удараца и налази се на кућном оправку и због претпљеног стреса није у стању да разговара са медијима. 

– Ситуација се смирила када су пристигли полицајци, али када су отишли, тај силеџија се вратио и наставио да прети и вређа. Полиција је потом поново дошла и коначно га привела. Осим њега, ту су била још тројица мушкараца од којих је још један био прилично агресиван, док је један покушавао да смири ситуацију. Да није било њега, ко зна како бисмо прошли – додаје Јовић.

О овом догађају обавештено је Основно јавно тужилаштво у Краљеву које се, међутим, изјаснило да нема елемената кривичног дела (!?), а полиција је припаднику Жандармерије одредила задржавање до 24 сата због учињеног вређања, вршења насиља или претње на основу Закона о прекршајима. 

У Одреду Жандармерије у Краљеву, с друге стране, у току је покретање дисциплинског поступка против овог њиховог припадника и он ће, како званично сазнајемо, до окончања поступка бити удаљен из службе.


Иако је доживео малтретирање и велики стрес, медицински техничар Михајло Јовић професионално је одрадио ноћну смену до краја, па је чак са својом екипом у јутарњим сатима отишао на интервенцију у оближње село Тавник где се догодио тежак удес.

– Кренуо сам да помогнем, то је мој посао и моја дужност! У хитној служби радим већ четири године, било је и раније вербалних напада, али овако нешто нисам доживео. И колега који је претрпео више удараца од мене одрадио је целу смену, иако је имао могућност да раније оде кући. 


Директорка Дома Здравља у Краљеву др Мирјана Крчевинац истиче да се током прошле године догодило најмање три напада на особље краљевачких здравствених усанова.

– Ми смо на својим радним местима под пуном моралном и стручном одговорношћу и свесни смо ризика посла којим се бавимо – каже др Крчевинац. – Овако драматичну ситуацију, међутим, нисмо имали и апелујемо на грађане да се овако нешто никада више не понови.