РАДИША ПАВЛОВИЋ
РАДИША ПАВЛОВИЋ

Јавност мора да буде упозната са скандалом и трагичним призором у Општој болници „Студеница“ у Краљеву. Овде смо јер надлежно Више тужилаштво није урадило потпуни увиђај, није отворен, а потом ни запечаћен други замрзивач на Одељењу патологије који је много већи од првог у којем смо пре десетак дана затекли 13 лешева мртворођених беба. Сумњамо да је и у том замрзивачу нешто слично, иако у болници тврде да је ту патохистолошки отпад. Тражимо да се обави увиђај по свим законским прописима, а не да се случај заташкава. Полиција чека налог тужиоца да се запечати други замрзивач и обезбеди место како не би било махинација са његовим садржајем. Тужилаштво мора да реагује.

Ово је данас окупљеним новинарима пред Општом болницом „Студеница“ у Краљеву изјавио Радиша Павловић, члан Комисије за нестале бебе и председник Удружења „За истину и правду о бебама“.

– Није урађена пуна обдукција ниједног леша из првог замрзивача, a не постоји ни записник шта садржи један, а шта други замрзивач. Иако су то били у обавези, из болнице о овоме нису у ранијем периоду обавештавали ни Санитарну ни Републичку инспекцију за здравство. По Закону, болница не сме држати патохистолошки отпад дуже од три дана, а овде су одговорна лица направила кривично дело несавесног пословања – додао је Павловић.

Др Зоран Мрвић, в.д. директора Опште болнице „Студеница“ у Краљеву, међутим, ни јуче није желео да даје изјаве, већ је медијима прослеђено Саопштење ове установе.

– Поводом навода који се константно износе у појединим медијима, а тичу се збрињавања остатака обдукованих мртворођенчади, обавештавамо вас да у вези са тим нема нових информација осим оних у званичном саопштењу наше болнице од 17.01. и на конференцији за новинаре одржаној 18.01. у Градској управи – пише у Саопштењу ОБ „Студеница“. – Због ширења панике, узбуњивања јавности и медијског линча наше установе, очекујемо званичну реакцију Министарства здравља, његових надлежних инспекцијских Служби, Тужилаштва, као и председнице Комисије о испитивању поступања државних органа у расветљавању случајева нестале деце у Србији др Јасмине Киурски, заменице Републичког јавног тужиоца.

ВН