Screenshot_15

Снимак вршњачког насиља и брутално малтретирање једног средњошколца у Дому ученика средњих школа у Краљеву који је ових дана освануо на друштвеним мрежама и истовремено прослеђен медијима, узнемирио је све ђаке из интерната и њихове родитеље, као и ширу јавност у граду на Ибру.

На снимку се, наиме, јасно види како један дечак у соби Дома ученика брутално физички злоставља свог вршњака, ђака друге године Шумарске школе, док то иживљавање пар њихових „другова“ мирно посматра, правећи видео запис на мобилном телефону и изгледа не помишљајући да помогну жртви.

Узнемирујући снимак настао је пре десетак дана и, како незваничнио сазнајемо, само је део малтетирања које несрећни дечак трпи од свог вршњака и школског друга. О овом случају, директора Шумарске школе коју дечаци похађају али у различитим одељењима и која се налази непосредно уз Дом ученика, дописом је у среду обавестила разредна старешина жртве.

– У том допису стоји да постоји видео снимак злостављања дечака у Дому ученика и о томе смо одмах обавестили надлежне институције и полицију, а школа ће предузети све законске мере – каже Милан Мирковић, директор Шумарске школе.

Не желећи да му помињемо име, један професор у Шумарској школи  истиче да су његове колеге које су сазнавши за овај тежак инцидент о томе обавестили руководство Дома ученика, наводно добиле одговор да су се „деца шалила“?!

Screenshot_16

Директор Дома ученика Драгутин Карановић, с друге стране, каже да је за вршњачко злостављање сазнао тек јуче када су му новинари доставили снимак.

– На састанку педагошког већа нико ништа није поменуо, а 99 одсто васпитача не зна за овај случај. Чим сам погледао снимак обавестио сам полицију и надлежне институције, а ми смо формирали тим који ће се позабавити овим ужасним догађајем – каже Карановић.

О свему су обавештени и родитељи оба ученика, а према незваничним информацијама, реаговали су и припадници краљевачке полиције који су од свих дечака који су били у соби у моменту снимљеног инцидента узели изјаве.

Остаје да се види како ће и да ли ће реаговати надлежне институције или ће се све, као много пута до сада, завршити само на причама о сузбијању вршњачког насиља и без конкретног деловања.


Овим поводом саопштењем за јавност данас се огласио и Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције – Транспарентост  који најоштрије осуђује физичко малтретирање једног корисника услуга Дома ученика средњих школа у Краљеву и уједно изражава најозбиљнију забринутост због основане сумње да се у овој установи међусобно малретирају корисници и на тај начин појам вршњачко насиља доводе на тај ниво да су озбиљно угрожени и живот и здравље корисника ове васпитно-образовне установе.

– Позивамо министра просвете Младена Шарчевића да покрене поступак за утврђивање чињеница, покаже нулту толеранцију на вршњачко насиље тако што ће хитно сменити директора Драгутина Карановића и против одговорних поднети кривичне пријаве и због насиља, и због подстрекивања и због несавесног рада у служби – додаје се у саопштењу за јавност.