Премда је саобраћајни полицајац и није му основна дужност спречавање криминалитета, он већ трећи пут ван радног времена хапси извршиоце кривичних дела тешке крађе, на делу, односно за време извршења дела.

Чини се да Ивана прати нека луда срећа или једноставно има прави осећај. Премда је саобраћајни полицајац и није му основна дужност спречавање криминалитета, он већ трећи пут ван радног времена хапси извршиоце кривичних дела тешке крађе, на делу, односно за време извршења дела. Прошле године је током ноћи 6/7. мај у Краљеву ухапсио криминалца током обијања продавнице.

Овог пута је његовом заслугом, 19. маја, слободе лишено четири лица, извршиоца тешке крађе на рачун оштећеног предузећа Елетропривреде Србије – Електродистрибуције Краљево. Иван је те ноћи приметио возило са утовареном већом количином каблова и четири лица у њему. Позвао је колеге у помоћ и наставио да, својим приватним возилом, прати то сумњиво возило на магистралном путу, негде око 15 километара укупно. Возило је заустављено, лица приведена а наведена роба враћена власнику.

Оштећено предузеће, је начелнику ПУ Краљево послало писмо захвалности у којем наглашавају досадашњу добру сарадњу, истичу пожртвовање и ефикасност полицијских службеника те управе и посебно се захваљују и изричу похвале на рачун Ивана Јовић који је реаговао ван дужности у свом слободном времену на годишњем одмору.

Наравно, то предузеће можда и не зна да је Законом о полицији, усвојеним 5. фебруара ове године, у члану 42. прецизирана дужност полицијских службеника ван радног времена. Добро је да и због свих колега мало појаснимо тај члан 42. ЗоП који гласи:

„Полицијски службеници у статусу овлашћених службених лицадужни су да обављају полицијске послове и примењују полицијска овлашћења и ван радног времна, осим у случају из члана 38. став 1. овог закона.

Полицијски службеници који предузму радње из става 1. овог члана остварују сва права из радног односа.“

 

 

Извор: СИНДИКАТ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ