Porodica Đoković iz Oplanića jedna je od onih porodica koja je odlučila da sav svoj kapital uloži u voćarstvo. Na površini od 6 hektara imaju zasade jabuka i celokupnu proizvodnju plasiraju u Rusiji. U sezoni angažuju više od 20 radnika, što govori da je reč o ozbiljnoj proizvodnji jabuka, a prema rečima vlasnika plantaže nameravaju da prošire proizvodnju. Ipak, da bi se to i obistinilo, očekuju pomoć lokalne samouprave koja treba da investira u infrastukturu. Tim povodom porodicu Đoković danas su posetili načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva Marica Mijajlović.

Strategija Vlade Republike Srbije, premijera Aleksandra Vučića, ali i naša lokalna jeste ulaganje u poljoprivredu, rekao je Nebojša Simović, dodajući da za ovako dobre primere postoje i benefiti preko Fonda za razvoj poljoprivrede.

„Ono što je najvažije je da obnovimo putnu infrastrukturu. Ona je ovim ljudima potrebna da bi mogli da razvijaju svoj posao, da šire posede. Na taj  način možemo oživeti ovaj kraj, rekao je Simović.

Budući da je u ovom delu Oplanića tridesetak domaćinstava, lokalna samouprava će u toku ove budžetske godine uložiti sredstva za rekonstrukciju puta dugog oko 1 700m.

„Najpre ćemo uraditi polovinu tog puta, a u drugoj polovini godine i završiti celu investiciju. Najvažnije je zadržati ove ljude na selu i dati im mogućnost da razvijaju svoj biznis.

„Lokalna samouprava ima izdvojena sredstva u budžetu ( od 5 000 000 dinara) za ovu godinu za one ljude koji se bave ovim ili sličnim poslom. Mi ćemo izaći u susret kako privrednicima, tako i poljoprivrednim proizvođačima i u drugim delovima grada Kraljeva,  jer je to osnov razvoja našeg grada, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, podsetivši da je upravo Fond za razvoj poljoprivede grada Kraljeva jedan od najboljih u Srbiji.
Kroz program uređivanja građevinskog zemljišta sprovodi se politika podsticaja razvoja privrednicima, kaže direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva Marica Mijajlović:

„Pokušavamo da iznađemo najbolje moguće rešenje da pomognemo ljudima koji ovoliko ulažu u poljoprivrednu proizvodnju. Jedan od načina je unapređenje infrastrukture tj. izgradnja puteva. Budžet nam nije veliki, ali se trudimo da bude raspoređen na više privrednika odnosno na više lica koja se time bave, rekla je Marica Mijajlović.

Lokalna samouprava će kroz benefite, preko Fonda za razvoj poljoprivrede, izaći u susret svima koji žele da razvijaju poljoprivrednu proizvodnju. Samo na taj način moguće je oživeti sela i omogućiti pristojan život onima koji bi na selu da žive.

 

izvor: KRALJEVO24H