фото: infoKVpress
фото: infoKVpress

Због топљења снега на оближњим планинама набујале су све реке у краљевачком крају. Ниво Западне Мораве од јутрос је у благом опадању, али је ова река поплавила локални пут Грдица-Опланићи и неколико десетина хектара пољопривредног земљишта у свом приобаљу и рукавцима. По речима мештана оближњих насеља, домаћинства, бар засад, нису угрожена, а колика је штета на ораницама биће утврђено када се вода повуче.

– Уколико нас заобиђу обилније падавине у наредна два-три дана, очекујемо да ће се Западна Морава постепено вратити у своје корито. Ситуација је стабилна и под контролом, али доста зависи и од тога којом се брзином топи снег на планинама – каже Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког округа.

фото: infoKVpress
фото: infoKVpress

Водостај Ибра варира, и према Кочовићевим речима, током ноћи порасте за десетак центиметара, а потом исто толико опадне током дана. Ниво ове реке која је делимично поплавила своје приобаље – градску плажу и шеталиште у центру града, и даље је на граници редовне одбране од поплава, а бунари градског водовода у Жичком и Конаревском пољу на самој обали нису у опасности.