ПРОЈЕКАТ: РЕАЛАН ЖИВОТ ИЛИ ЗАБЛУДА (7) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

интернет#забава#или#ризик

Док се до пре само петнаестак година одрастало напољу, уз кликере, лопту, жмурке и сличне игре, данас деца проводе по неколико сати на интернету – углавном играјући „онлајн“ игрице или четујући и склапајући бројна пријатељства на „Фејсбуку“ или некој другој друштвеној мрежи. Како се у веома кратком року догодила права експанзија друштвених и других апликација, очигледно да ни родитељи, а ни систем, нису успели да јој одговоре. У највећем броју случајева, децу нема ко да правилно васпита и упути како да се понашају у виртуалном свету.

Неопходно је за почетак да сви схвате, и родитељи и деца, да виртуални није неки магични, непостојећи свет. Истина је да он, бар у том првом контакту, не постоји у толико димензија, али заправо виртуални свет представља огледало реалног, а иза тог огледала су прави људи, људи који живе око нас.

Према речима педагога и социолиога који се већ неколико година баве овом проблематиком и залажу се за увођење стратегије на националном нивоу, веома је важно да децу научимо да не пристају да се налазе са људима које су упознали на друшвеним мрежама, као и да не остављају своје личне податке и информације о свом кретању на својим профилима. Истраживања ипак показују да и сами родитељи некад подстичу овакво понашање, јер једноставно нису довољно упућени у то шта све оно може да изазове, јер се генерално гаји илузија да је тај свет далеко од нас.

интернет#забава#или#ризик

– Апелујемо на родитеље, као и на колеге наставнике, да деци објасне предности и мане интернета. Догодило нам се да родитељи оду у другу крајност и почну да бране деци интернет, што је потпуно погрешно из више разлога. Интернет је и ризница информација, енциклопедија корисних података о свим областима живота, нешто што може свима олакшати учење, посао и помоћи да проширимо интересовања – наглашавају професори информатике из врњачких основних школа. – Са друге стране, међутим, постоји тај социолошки феномен, где ако не умете да користите интернет, онда сте готово неписмени у свом окружењу, или ако немате профил на некој од популарних друштвених мрежа, једноставно се не уклапате у своју генерацију. Заштита деце на Интернету подразумева физичку, психичку и моралну безбедност малолетних лица током обављања свакодневних активности на „мрежи“ – сурфовање, четовање, коришћење друштвено-социјалних мрежа, „онлајн“ играње…

Социолози наглашавају да циљ мора бити да се млади заштите од непримерених садржаја, негативних ефеката коришћења Интернета, као и подизање нивоа свести и знања о томе на који начин виртуелна стварност утиче на њих и докле смеју да се упуштају у дигитални свет, а да то буде безбедно и без последица.

 

grb#opstine#vrnjacka#banja 
        Пројекат „Реалан живот или заблуда“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Реалан живот или заблуда“ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања