фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Традиционално десетак дана пред „Весели спуст“, на брзом и мутном Ибру, од средњовековног града Маглича у Ибарској клисури до Матарушке Бање, низводно двадесетак километара, припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП Србије из полицијских управа широм земље, данас су, четрнаести пут за редом, одржали вежбу спасавања на води – “Ибар 2018”.

Под командом Александра Радосављевића, 170 професиналних спасилаца је, са тридесетак пловила и припадајућом опремом, и овај пут показало не само спасилачку вештину неопходну у ванредним сиутацијама, већ и велику храброст и пожртвованост, мада је и ова манифестација била – само вежба.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Циљ је да се у реалним условима, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и заштите, прикаже координисан рад припадника Ватрогасно-спасилачких јединица и специјалистичких тимова за спасавање и рад на води и спасавање из рушевина, односно заједничка активност свих учесника вежбе приликом реаговања на ванредни догађај изазван елементарним непогодама – каже Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког округа.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Уз подршку припадника добровољних ватрогасних друштава, локалног и републичког Црвеног крста, Српско-руског хуманитарног центра из Ниша и краљевачких кајакаша, вежба је обухватала неколико засебних целина – едукацију о понашању на реци и управљању пловилом, обуку у пружању прве помоћи дављенику, као и вежбу специјалистичких тимова за спасавање на води.

После теоријског и практичног дела вежбе, сви учесници спустили су се чамцима Ибром до Матарушке Бање, трасом популарног „Веселог спусата“ који ће наредног викенда доживети и своје 29. издање.