ibar#vezba#2016#01

ВЕШТИ И ХРАБРИ

Учествовало 250 припадника ВСЈ из 27 полицијских управа широм Србије

На брзом, прохладном и мутном Ибру, од средњовековног града Маглича у Ибарској клисури до Матарушке Бање, низводно двадесетак километара, припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП Србије из свих 27 полицијских управа широм земље, данас су, дванаести пут заредом, одржали вежбу спасавања на води – “Ибар 2016”.

Под командом Милорада Спасојевића, 250 професиналних спасилаца је, са тридесетак пловила и припадајућом опремом, и овај пут показало не само спасилачку вештину неопходну у ванредним сиутацијама, већ и велику храброст и пожртвованост, мада је и ова манифестација била – само вежба.

Уз здушну подршку припадника добровољних ватрогасних друштава, локалног и републичког Црвеног крста, Српско-руског хуманитарног центра из Ниша и краљевачких кајакаша, вежба је обухватала неколико засебних целина – едукацију о понашању на реци и управљању пловилом, као и мерама безбедности, обуку у пружању прве помоћи дављенику, вежбу специјалистичких регионалних тимова за спасавање на води, спасавање из рушевина и пружање прве помоћи.

– Припадници Сектора за ванредне ситуације немају засебна вежбалишта и зато вештину спасавања увежбавају на природним локацијама, попут вирова на Ибру и стрмоглавим обалама. А, њихова вештина и храброст на најбољи начин демонстриране су приликом елементарних непогода –  нагласио је Саша Ранчић, начелник Управе ватрогасно-спасилачких јединица.

После теоријског и практичног дела вежбе, сви учесници спустили су се чамцима Ибром до Матарушке Бање, трасом популарног „Веселог спусата“ који ће наредног викенда доживети и своје 27. издање.