фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Као што је и најављено, Ветринарски специјалистички институт Краљево (ВСИ) обављаће тестирања узорака на КОВИД-19. Ова угледна установа, по речима директора Миша Коларевића, потпуно је спремна за овај задатак.

– Дневни капацитет наших лабораторија је пар стотина узорака, али у зависности од потреба самог терена. Узорке ће допремати Заводи за јавно здраваље са територије укупно пет округа, Златиборског, Моравичког, Расинског, Шумадијског и Рашког округа. Мислим да ћемо успети да задовољимо потребе испитивања са наведених подручја – каже Коларевић.

Запослени у ВСИ су потпуно обучени и спремни за ово тестирање, истиче Коларевић, а иза њих је и вишегодишње искуство у раду са инфективним агенсима и методом која је предвиђена када су у питању узорци на корона вирус.

– Имамо добољн број обученог и адекватно квалификованог особља да обавимо тестирања у овом обиму – наглашава директор ВСИ. – Сам поступак у лабораторији траје пар сати, али треба узети у обзир разуђеност подручја, тако да ћемо се трудити да резултат буде у 24 сата. Ту ће и епидемилошке службе Завода са територије пет округа имати тежак задатак да обаве узорковање, а потом га нама допреме.

Оно што је такође веома важно – тестова има довољно, а у случају евентуалне потребе биће их још допремљено.