фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Комеморативном седницом градске скупштине и правславним парастосом који су на Гробљу стрељаних служили свештеници жичке епархије, у Краљеву је, у складу са епидемиолошким мерама и препорукама, на скроман и пригодан начин обележена 79. годишњица фашистичког злочина у којем су немачки окупатори стрељали више од две хиљада невиних цивила.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Осим тадашњих житеља Краљева, фашисти су за само неколико октобарских дана 1941. године у знак одмазде стрељали и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене од окупатора, уточиште нашле у граду на Ибру.

Уз звуке сирена и почасне плотуне, венце и цвеће на хумке страдалих родољуба, осим њихових потомака положили су и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и челници локалне самоуправе, начелник Рашког округа Небојша Симовић, представници војске, полиције и Жандармерије, као и делегације политичких странака и краљевачких удружења.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Превише је трагедија убележио овај град у своје трајање. Али, и даље траје. Превише је туге уткано у историју овог нашег краљевског града. Али се још лепше радујемо сваком новом јутру. Много бола је протекло кроз наше Краљевчане, а они опет уздигнуте главе пред недаћама, са осмехом у коштацу са сваком новом муком – рекао је поред осталог градоначелник Терзић. – Сваког октобра, овде, као да постајемо искуснији, мудрији, свесни шта је вредно, шта је вечно, шта је човечно. Тај ратни октобар 1941. лекција нам је из историје, али и из људскости, храбрости и живота. На томе почива садањшост и будућност наших потомака.

фото: инфоКВпрес