еуротај#краљево

За само пар сати традиционалног Сајама запошљавања у Краљеву, турској компанији „Евротај“ која ће ускоро у граду на Ибру отворити свој први погон за производњу текстилне конфекције, своје радне биографије оставило је више од 1.000 Краљевчана, међу којима је било и дипломираних текстилаца, али и бивших радника пропалих предузећа, као и свршених средњошколаца свих струка.

Велико интересовање незапослених Краљевчана за посао у турској компанији није неочекивано нарочито јер су минулих деценија катастрофалние приватизације некадашњих индистријских гиганата – „Магнохрома“ „Фабрике вагона“ и „Јасена“, као и бројних услужно-трговинских предузећа, у граду на Ибру буквално на улици оставиле око 20.000 радника.

– Завршила сам средњу економску, а без посла сам остала пре седам година. Ишла сам на преквалификацију за текстилца и сада сам предала пријаву за оператера у турској фабрици – каже тридесетосмогодишња Краљевчанка, једна од многих који се надају послу у „Евротају“.

Ова турска компанија која послује у оквиру познате „ТАЈ групе“ и чији ће се погони налазити на локацији некадашњег „Аутотранспорта“ уз Ибарску магистралу, за почетак је расписала конкурс за пријем 55 радника – пет супервизора и 50 оператера приправника.

– Прве производне линије биће отворене средином године и то ће практично бити наш центар за обуку, док отварање једног од главних погона планирамо у последњем кварталу ове године – каже Бурак Карарслан, генерални менаџер компаније „Евротај Србија“.

Према његовим речима, ова компанија ће до краја 2018. примити још 200 производних радника, а у наредне четири године чак 2.500.

– У нашој фабрици у Краљеву производиће се конфекција од тексаса и других материјала и то око осам милиона производа годишње. Осим повећања броја запослених у краљевачкојм крају, овом инвестицијом повећаће се извоз и побољшати економски развој Србије – додао је Карарслан.

Како сазнајемо, пре него што започне призводњу, „Евротај“ ће обучити више од стотину радника. Онима који у овој компанији добију посао, према најавама турских инвеститора, биће омогућено и бављење физичким активностима у кругу фабрике, биће им обезбеђен превоз и бесплатан топли оброк, а планирано је и отварање вртића за децу запослених.


Осим у Турској и Србији, „ТАЈ група“ послује и у Египту и Алжиру. У Турској ова компанија има 3.000 запослених са годишњом производњом од осам милиона производа, док је у Египту запошљава 2.500 радника са годишњом производњом од шест милиона производа. У Алжиру је у току успостављање интегрисаног текстилног објекта у коме ће се према најавама запослити чак 10.000 радника.