фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

После готово тродневних борби са поплавом и бујицама, вода се полако повлачи из најугроженијих подручја у краљевачком крају – Грдице, Адрана, Дракчића, Мрсаћа, Врдила, Опаланића, Поповића и Сирче остављајући за собом милионску штету.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз око 500 стамбених, помоћних и других објеката који су тешко оштећени у поплави, у незапамћеном удару бујичних водотокова у краљевачком крају срушено је или тешко оштећено 16 мостова, углавном локалног и приступног карактера, као и 20 саобраћајница.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Осим моста на локалном путу у селу Сирча који се потпуно урушио остављајући око седамдесет домаћинстава готово одсечене од света, бујица је тешко оштетила мостове на локалним саобраћајницама у Богутовцу, Лешеву, Годачици, Гледићу, Петропољу, Закути, на путу Мрсаћ – Самаила, преко Мусине реке на Ибарској магистрали…

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Вода се задржала још у најнижим тачкама јер не може тек тако да отекне ка речним водотоковима. Ангажовали смо комплетну механизацију да се под хитно уреде и очисте речна корита како би вода што брже отицала – каже Радоица Кочовић, члан Градског штаба за ванредне ситуације. – Приоритетна нам је и хитна санација мостова који су се урушили или поклекли услед бујичних удара, као и поправка саобраћајница како би се успоставила несметана комуникација важна за живот људи и отклањање последица на њиховој покретној и непокретној имовини.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У Петропољу и Закути на падинама Гледића бујица је потпуно срушила мост на локалном путу и урушила саобраћајницу као овдашњој основној школи и цркви.

– Ризично је за децу којој је овај пут једини ка школи, али и за десетак домаћинства. Пријавили смо све Градском штабу за ванредне ситуације, али нас још нико није обишао. Рекли су да ће доћи чим се за то стекну услови – каже Ненад Марковић, председник месне заједнице Закута.

У селу Лешево, такође на падинама Гледићких планина, у току су радови на санацији моста преко Гледићке реке, саграђеног после поплаве 2014. године.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Овај мост је веома битан за комуникацију становништва овог краја и успели смо да га каменом који смо довезли из Каменице спасимо и сачувамо. Наравно, када се вода потпуно повуче предстоје и додатни радови које ће надгледати стручњаци – додаје Кочовић.

Радници комуналних служби раде пуном паром и у Раваници и Гледићу уклањајући све оно што је бујица нанела у речна корита и на обале. У поморавском селу Мрсаћ од данас је заатворен локални пут због оштећења на мосту преко Мусине реке.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Далеко је да се иде около, али је свакако безбедније – кажу мештани – Надамо се само да поправку нећемо дуго чекати, јер овај пут је једна од жила куцавица овог краја.