фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

На месту где се сусрећу стара Рашка и нова српска држава, где се поглед простире ка такозваној Долини векова у Ибарској клисури и ка средовековном манастиру Жича у којем је крунисано седам српских краљева, у Прогорелици на 435 метара надоморске висине повише Матарушке Бање, познати краљевчки колекционар Жељко Кошанин направио је ванвременско здање – музејско-историјски и културни комплекс „Крстовград“.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Надахнут богатом и славном историјом и културним наслеђем краљевачког краја, Жељко Кошанин већ три деценије прикупља уметничка дела и његова имозантна збирка броји око пет хиљда слика, скулптура, икона и других предмета од којих већина краси „Крстовград“. У тој збирци, доступној посетиоцима, су скулптуре Ивана Мештровића и Јована Солдатовића, српске и руске иконе из 17. века, сребрни есцајг из париског хотела „Риц“, порцулан са енглеског двора, посуђе брушено од полудрагог камења, Рубенсове и Калоове слике, сребрни самовари, бодеж краља Александра, копије столовача на којима су седели витезови каменог стола, средњовековни списи, као и реплика престола на којем је крунисан Стефан Првовенчани…

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Унутрашњост здања направљена је од дрвених греда скинутих са старих српских кућа које сведоче о непролазности грађе. Ово је музејски и историјски комплекс који подсећа посетиоце како је све могло да изгледа у средњовоковној Србији, јер ми, осим на појединим фрескама, немамо прецизних записа ни слика како је све тада изгледало – прича Кошанин. – Желео сам да оживим дух који бар подсећа на то време. Наравно, питање је колико сам у томе успео, јер истраживањима и новим сазнањима нема краја.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Пре двадесет година, Кошанин је одлучио да направи простор у којем би сместио део своје уметничке колекције јер, како каже, смисао колекције је никакав ако чами у депоима.

– Најпре смо поставили велики крст, отуда и име „Крстовград“, који ме је обавезао да све што радим буде посвећено нашој култури, историји, религији и традицији. Свему ономе што чини наш народ. Крст је симбол страдања и симбол победе и на њему је исписано „овим побеђуј“, као што је цар Контантин 313. године, након што му се на небу од звезда указао крст, узвикнио „победићу вером, надом и љубављу“ – додаје творац „Крстовграда“.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Свој несвакидашњи и аутентичан пројекат који привлачи све већи број посетилаца, Кошанин и даље педантно и предано уобличава.

– Сваки човек је створен да буде гладан новог знања, све друго му не мањка. И чувени Волтер је рекао „треба неговати свој врт“ – наглашава Кошанин. – „Крстовград“ зрачи неком чудном, смирујућом, позитивном енергијом, окупља добре и квалитетне људе и волим да кажем да нас приближава духу времена у коме смо као народ саздани.


Уз вредне и ретке уметничке предмете из Кошанинове колекције, посетиоци „Крстовграда“, међу којима су често и наши познати уметници и глумци, као и домаћи и страни гости, могу да осете средњовењовековни подрум подељен на духовни и „вински“ део и „Краљичино купатило“ у римском стилу.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– То купатило је дело нашег познатог уметника Владимира Јаблановића у које је уложено више од 10 година рада – каже Кошанин, додајући да ће идеју о изградњи галерије реализовати са нашим познатим глумцем Небојшом Дугалићем. – Његова велика жеља је да нешто заједно направимо.ВН