nebojsa#dugalicУ оквиру књижевног серијала „Књига у центру“ краљевачког културног центра „Рибница“ у свечаној сали Градске управе одржано је вече с глумцем Небојшом Дугалићем, рођеним Краљевчанином, посвећено књижевним делима која су утицала на његов животни пут.

Након казивања „Како Ана решава укрштене речи“ Бранислава Петровића, уз музичку пратњу Душана Стојића на гитари, и уз причу о почецима своје глумачке каријере и о томе како је заволео позориште, Дугалић је говорио о читању, али не као простом читању књига или стицању знања, јер, како каже, ако о читању говоримо само на тај начин, онда промашујемо смисао и могући потенцијал онога шта читање заправо може да буде и шта може да значи.

– Ниједна литература неће дати рецепт за опстанак, али у дубини нечјих увида, у дубини оног прочитаног постоји нешто припитомљавајуће због чега нам буде лакше онда када именујемо неку стварност – рекао је поред осталох Небојша Дугалић. – Зато нам је дато читање, дата нам је могућност да ишчитавамо како се у овом свету, у животу, опстаје.

Овом приликом, публика је уживала у Дугалићевом монологу Карађоза из „Проклете авлије“, као и у познатој песми из филма „Десперадо“ коју је сам отпевао и одсвирао.