decije-auto-sediste

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула кампању „Никад немој…“ намењену повећању употребе система заштите унутар возила, коју ће заједнички спроводити са локалним телима за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима. 

Стратегијом је дефинисан циљ да од 2020. године нема погинуле деце у саобраћају на путевима Републике Србије. То се, између осталог, може постићи тако што се сви путници у возилу, укључујући и децу, увек превозе исправно, уз употребу адекватних система заштите.

decije-sediste

Кo у свом аутомобилу превози дете ниже од 135 центиметара, а млађе од 12 година, без дечјег ауто-седишта, ризиковаће, ако се усвоји Предлог измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја на путевима, да плати казну од 120.000 динара. Међутим, од ове обавезе изузети су таксисти!

Комитет за безбедност саобраћаја Србије, вероватно би требало да „реагује тржиште“ па да поједина такси удружења понуде и опцију превоза деце у безбедоносним седиштима. То је могуће урадити или по унапред уговореној вожњи или би на појединим локацијама у граду (на пример у близини породилишта, дечјих здравствених установа) била паркирана такси возила са уграђеним одговарајућим врстама ауто-седишта. Ни по старом, а ни по новом закону о безбедности саобраћаја није предвиђена обавеза таксиста да децу превозе у ауто-седиштима.

abs-zastitni-sistemi-v1-pojas

Проблем превоза деце је веома велики. У Србији је у прошлој години погинуло 14 малишана, већина као путници у возилу. При томе су контроле употребе дечјих ауто-седишта и везивања појасева на задњем седишту биле поражавајуће јер ни 10 одсто провераваних возача није поштовало ове законске одредбе.

Чак и у земљама које највише пажње посвећују превозу и заштити деце, попут Велике Британије и Шведске, из истог разлога није прописана обавеза да таксисти поседују ауто-седишта.

Агенција за безбедност саобраћаја и локална тела за координацију послова безбедности саобраћаја имају значајну улогу покретача и носиоца активности ка подизању свести становништва о значају употребе система заштите, како на националном, тако и на локалном ниво.