deca#internet#zabava#opasnost

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ (4)

Упркос обимном плану и програму кроз који, бар за ученике другог разреда средње „Угоститељско-туристичке школе“ у Врњачкој Бањи није предвиђена посебна наставна јединица „Безбедност деце на интернету“ или „Заштита приватности и личних података на друштвеним мрежама“, професорка информатике покушава да готово кроз свако предавање и презентацију својим ђацима скрене пажњу на опасности које вребају у такозваном онлајн свету.

Проф. Славица Рсовац
Проф. Славица Рсовац

– Морамо да прихватимо чињеницу да су интернет, а самим тим и приступ друштвеним мрежама доступнији него пре десетак година. На то је највише утицала појава приступачних паметних мобилних апарата који омогућавају веома лак приступ интернету и друштвеним апликацијама. И нормално је да млади прате све што се данас дешава, али је важно да знају шта је дозвољено, а шта није. Кроз своја предавања увек покушавам да провучем и тему „Безбедност деце на интернету“. Причамо, дискутујемо и кроз дијалог желим ђацима да нагласим како је неоходно да буду обазриви са ким комуницирају, чије објаве коментаришу, какве и чије фотографије објављују – каже Славица Рсовац, професор информатике у овдашњој „Угоститељско-туристичкој школи“.

Наглашавајући значај едукације младих, професрка Рсовац додаје и да је веома важно да се коришћење друштвених мрежа прилагоди реалном свету.

DSC_4574

– Оно што могу да приметим, то је да има деце која објављују фотографије које нису баш примерене, не обазирујући се на потенцијалне последице таквих „постова“. Једноставно, неки садржаји не одговарају њиховом узрасту и зато морају да поведу рачуна. То је нешто што сви виде, а последице могу да буду тешке, готово незамисливе.

Осим едукације у школи, истиче професорка информатике, важан је и утицај родитеља који деци морају да објасне да такозвана „онлајн“ популарност практично не значи ништа и да често не знамо ни ко се крије иза друге стране екрана или тастауре.

– У нашој школи има доста деце са стране, чак и из сеоских крајева, па претпостављам да користећи друштвене мреже и не објављују баш такве, непримерене фотографије као њихови вршњаци из урбанијих средина. Готово трећина њих не познаје ни рад на рачунару, али зато одлично користе мобилне уређаје. Пример је једна девојчица која има јединицу из информатике, али телефоном одлично барата – наглашава Славица Рсовац. – До сада ниједан ђак није дошао да потражи савет или да пријави да је имао било какву врсту непријатности на интернету. У сваком случају, планирам да на крају школске године ученицима задам ову тему да је обрађују.

grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

 

infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpre-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања