аеродром#лађевци#инфоквпресс

Уз пригодну свечаност и смотру средстава ратне технике, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије са аеродрома Лађевци код Краљева, у присуству министра одбране Александра Вулина као изасланика председника Републике Србије, генерала Љубише Диковића, начелника Генералштаба ВС, бројних војних и других званичника и гостију, прославили су данас свој Дан и десетогодишњицу формирања ове бригаде.

Овом приликом, министар Вулин уручио је пуковнику Дејану Васиљевићу, команданту 98. ваздухопловне бригаде, орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена којим је председник Републике и врховни командант ВС Александар Вучић одликовао ову бригаду за натпросечно, узорно и часно извршавање задатака у области одбране и безбедности.

аеродром#лађевци#инфоквпресс

– Ниједна јединица у српској војсци не траје само онолико колико носи једно име. Наша вековна, непрекинута традиција бораца за слободу уткана је у сваку нашу јединицу. Никада српска војска није учинила ништа због чега би се стидели. Храбра, поносна, обучена и способна, српска војска је проносила славу свог оружја и свог имена, а суштину свог народа кога је бранила и због којег постоји могла је сабрати у једној речи – слобода. Слобода изнад свега, слобода као разлог постојања. Ако на овом нашем парчету земље може бити трајног и непрекинутог мира, онда ће га бити зато што је војска наше земље довољно храбра, опремљена и обучена да никоме не падне на памет да покуша да промени наш начин живота и угрози будућност наше деце – рекао је министар Вулин.

98. ваздухопловна бригада настала је 2007. године интеграцијом јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране базираних на аеродромима Лађевци и Ниш – 161. и 265. ваздухопловне базе, 98. ловачко-бомбардерског и 119. хеликоптерског пука, као и одељења 353. извиђачке авијацијске ескадриле. Као дан бригаде обележава се 28. новембар, када је 1949. године формиран 198. јуришни пук. Његов наследник је управо 98. ловачко-авијацијски пук који од свих јединица које су ушле у састав садашње бригаде има најдужу традицију и уједно је и најстарија јединица у некадашњем РВ и ПВО.

аеродром#лађевци#инфоквпресс

– На данашњи дан бележимо највећу исправност борбене технике од формирања бригаде у овом облику, што је заслуга свих њених припадника. Са пуном одговорношћу и поносом наставићемо и даље да професионално испуњавамо постављене задатке и мисије – истакао је пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде. – У години пред нама очекује нас модернизација авиона „орао“, као и почетак преобуке на лаком, вишенаменском хеликоптеру „Х 145“ који је један од најсавременијих у својој класи.


Говорећи о конверзији војног аеродрома у Лађевцима у мешовити, министар Вулин је истакао да су у току разговори радне групе, састављене од представника ресорних министарстава, о судбини овог важног војно-цивилног објекта.

– Радимо на томе да видимо у којој мери можемо да „Морави“ удахнемо нови живот, водећи рачуна и о томе да је ово на првом месту војни аеродром и да као такав мора да задовољи све потребе за одбрану земље. Надам се да ћемо наћи обострано прихватљиво решење како бисмо помогли и Краљеву и целом овом крају. Држава је увек спремна да уложи новац у инфраструктурне пројекте, нарочито у области саобраћаја – нагласио је министар Вулин.