фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Иако је њихово „уметничко дело“ на фасади једне куће у центру града узнемирило и разљутило становнике Краљева, непознати аутори срамног графита нацистичког „СС“ обележја под којим су Химлерове трупе током Другог светског рата починиле бројне зверске злочине против човечности, и натписа „Антифа пацови“, бар засад су прошли – некажњено.

Вандали су ове графите исписали протеклог викенда на кући у којој се налазе просторије невладине организације „Позитивна омладина, познатој по свом анти фашистичком и анти ратном деловању, као и по организацији бројних алтернативних концерата и културних дешавања у Краљеву, граду у којем су нацисти током Другог светског рата у знак одмазде стрељали око 3.000 невиних људи.

– То је ван памети и здравог разума! Да ли су аутори хтели да поруче да им сметају анти фашисти или су хтели да величају нацистичку идеолоигију, питање је и за полицију и за психијатре – каже Војкан Трифуновић, активиста „Позизивне омладине“.

Ни у овом, као ни у бројним ранијим случајевима, аутори срамних графита, за које се само претпоставља да су малолетни, нису ухваћени на делу, што је, како сазнајемо, и услов да буду кажњени.

– Према градској одлуци, предвиђена казна за физичка лица која се затекну је 10.000 динара. Исписивање графита углавном се дешава у касним ноћним сатима, а претпоставка је да то раде малолетна лица. Такви прекршаји се веома тешко откривају без видео-надзора и мониторинга о очему најбоље говори податак да у минулих осам година нисмо добили ни једну пријаву – истиче Бојана Максимовић, начелница Одељења комуналне милиције у Краљеву.

Тако ће и аутори нацистичких графита на фасади куће у Улици Хероја Маричића највероватније проћи некажњено. А, уколико ови „уметници“ ипак буде ухваћени, Краљевчани имају неколико занимљивих идеја о начину кажњавања.

– Да детаљно очисте све споменике над хумкама невиних родољуба на Спомен гробљу жртвама фашизма или да месец дана сваке ноћи чувају стражу на Спомен гробљу или код споменика Отпора и победе – само су неки од предлога који се могу прочитати на друштвеним мрежама.