godacica#pregledi#1

Светски дан здравља 2018.године обележен је под слоганом „Универзална покривеност здравственом заштитом, доступна и приступачна свима – Здравље за све“ Ове године обележава се јубиларних 70 година од иницијативе и првог обележавања Светског дана здравља у календару Светске здравствене организације.

Дом здравља Краљево обележио је Светски дан здравља акцијом бесплатних и превентивних прегледа одраслог становништва и деце са подручја Годачице, Гледића, Лешевa, Дрлупе и Раванице. У акцији, у амбуланти Годачица, учествовали су лекари опште медицине, педијатар, гинеколог и онколог. као и медицинске сестре.

– Више од 40 пацијената одазвало се акцији преветивних прегледа становништва 5 села гледићког краја. Сви они су имали прилику да провере ниво шећера у крви, притисак, добили су савете о здравим стиловима живота, а око двадесетак жена је обавило гинеколошки, као и преглед дојки. Наш циљ је испуњен, будући да већина жена није била на овим прегледима чак више од 10 година. Свима је урађен ПАПА тест и резултати ће бити готови за неколико дана. Овакве акције показале су да оправдавају сврху – рекла је директорка Дома здравља Краљево, мсц.др Мирјана Крчевинац.

godacica#pregledi#2

– Задовољни овом акцијом. На време смо стигли да завршимо све предвиђене прегледе. Није било гужве, ни чекања. Било би лепо поновити ову акцију у наредном периоду – казала је једна од мештанки Татјана Недељковић.

Здравствена заштита подразумева организовану и свеобухватну делатност друштва, чији је основни циљ остварење највишег могућег нивоа очувања здравља грађана. Овакве и сличне акције јесу само неке од мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести и њихово благовремено и ефикасно лечење.

А.П.