фото: Сава Радовановић
фото: Сава Радовановић/ТАНЈУГ

Министар без портфеља за иновације и технолошки развој Ненад Поповић уручио је данас уговоре представницима осам јединица локалних самоуправа који су добили средства за реализацију пројеката у оквиру програма за развој „паметних градова“ у укупном износу од 206 милиона динара.
Реч је о програму чији је циљ унапређење иновационих капацитета градова и општина, а уговори су у Влади Србије уручени представницима Чачка, Краљева, Горњег Милановца, Ужица, Аранђеловца, Кикинде, Зајечара и Београда.

– Задовољство ми је да данас уручимо уговоре грађанима који су добили средства за развој иновационих елемената у својим градовима, за оно што је данас најважније за све наше грађане – да живе у паметним градовима – рекао је Поповић.

Навео је да ће се, према подацима Уједињених нација, у наредних десетак година повећавати број становника у великим градовима и да се очекује да ће до 2030. године чак 70 одсто становништва на планети живети у великим градовима.

– Ови пројекти су будућност не само за локалне средине, већ и за целу Србију, а овај модел се користи у свим европским и светским престоницама – истакао је Поповић и додао да ће се са овим програмом наставити и убудуће.

фото: Сава Радовановић
фото: Сава Радовановић/ТАНЈУГ

Како је речено, у Краљеву ће бити реализован пројекат успостављања система видео наџора за кажњавање саобраћајних прекршаја, вредан око 26 милиона динара.

– Кроз инсталирање видео наџора на три најважније раскрснице у самом центру Краљева омогућићемо подизање нивоа безбедности саобраћаја јер ћемо моћи да учитавамо регистарске ознаке аутомобила и на тај начин утврдимо који аутомобил је возио брзином већом од прописане и ко не поштује светлосну сигнализацију на семафору – рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.