фото: Зоран Љубојевић
фото: Зоран Љубојевић

Уз финансијску подршку државе, локалне самоуправе Краљева и општине Кнић заједнички реализују пројекат уређења корита реке Груже у дужини од 3,3 километра. Радови су почели крајем прошле године на територији Краљева, а потом су настављени  на територији Кнића.

У оквиру овог пројекта планирано је чишћење корита реке и формирање трапезног протицајног профила, а од ископаног материјала биће формирани насипи на најкритичнијем делу реке, тамо где Гружа најчешће плави приобаље и наноси велику штету пољопривредницима.
Обилазећи радове, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је нагласио да је регулација водотока Груже која раздваја територију Краљева – села Закуту, Сибницу и Петропоље, и Кнића, односно село Губеревац, прави пример како две јединице локалне самоуправе које се не налазе у истим управним окрузима могу да сарађују.

– Бавимо се питањима која су значајна за овај део Србије и ниједног тренутка не гледамо да ли већу корист има Краљево или Кнић. Корист треба да имају људи који живе око Груже, који ће сада имати нове хектаре обрадивих површина. Надам се да су грађани задовољни и да ће оваквих пројеката бити још више – каже градоначелник Терзић.
Инвеститор ових радова је ЈВП „Србијаводе“. Укупна вредност је 11,4 милиона динара са ПДВ-ом, а рок за завршетак радова је 270 календарских дана.
– Уређење корита Груже је значајно за развој аграра јер је у општини Кнић основна делатност пољопривреда – наглашава Мирослав Николић, председник општине Кнић. – Уређењем корита и бочних притока Груже хиљаде хектара ће бити враћено у функцију.