epidemioloska#situacija#covid#19

На препоруку Завода за јавно здравље, а услед погоршања епидемиолошке ситуације на територији Краљева регистровањем 30 новооболелих у протеклих 48 сати са једним смртним исходом, и са трендом погоршања, градски Кризни штаб је утврдио предлог мера и препорука за сузбијање ширења ковид-19 и упутио их ресорном министру, Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и државном Кризном штабу на усвајање.

Предложена је забрана окупљања више од пет особа у затвореном и на отвореном простору, као и организовање свих врста свечаности. Ограничава се рад угоститељских објеката, а предлаже се радно време од 7 до 20 сати, уз то да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање дистанце од 2 метра између столова и уз поштовање мера личне самозаштите. Предложена је и забрана рада отворених базена, спа и велнес центара.

У свим образовним установама одлажу се сва окупљања, а пријемне и друге испите, као и упис ученика потребно је организовати уз примену свих мера заштите. У јавним установама, предузећима, банкама, поштама, трговинским објектима и кладионицама обавезно је ношење маски или визира уз редуковање броја људи на одређеном простору. Рад тржних центара је могућ уз поштовање забране окупљања људи, уз обавезно поштовање физичке дистанце у локалима и другим објектима. У јавном  превозу обавезно је ношење заштитне  маске, а број и распоред путника у возилу треба да омогућава прописану удаљеност међу њима од најмање једног метра.

epidemioloska#situacija#covid#19

Препорука родитељима је да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до пет особа. Не препоручује се  боравак у групи коју чини више више од пет особа, осим ако не живе у истом домаћинству.

У верским објектима и приликом верских обреда неопходно је спроводити све мере личне заштите, а рад козметичких, фризерских и салона лепоте, каи и теретана организовати уз спровођење свих мера заштите од стране запослених.

Осим тога препоручена је и што чешћа дезинфекција у свим објектима јавне намене, као и у стамбеним зградама бар једном дневно.