фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

 

Поводом завршетка пројекта трајног и правилног збрињавања такозваног историјског отпада у краљевачком „Магнохрому“, министар заштите животне средине Горан Триван данас је обишао погоне овог некадашњег гиганта ватросталне индустрије.

– За свега неколико месеци, уложивши око 25-26 милиона динара, уклонили смо 150 тона такозваног историјског отпада који се деценијама налазио у кругу „Магнохрома“ што је била и обавеза наше државе. Огроман посао урадили су представници локалне самоуправе и финске компаније „Афарак“, новог власника фабрике. Оживљавање производње једноставно није могуће без заштите животне средине и највиших еколошких стандарда – каже министар Триван.

Према његовим речима, у Србији постоји најмање 100 локација са историјским отпадом који је углавном настао у бившим великим индустријским системима.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Ово је само почетак активности. Биће нам потребна огромна средства да посао обавимо, али је важно је да имамо план и да знамо шта хоћемо. Будите сигурни да ће Министарство заштите животне средине очистити Србију и од опасног отпада који је којекуде закопан. Мера цвилизованости једног друштва је мера односа према животној средини, а тиме се деценијама уназад Србија не може похвалити. Сада смо на добром путу – додао је Триван.

Овом приликом, др Предраг Терзић, градоначелник Краљева је истакао да су у уклањању наслага руде и јаловине учествовали радници овдашњег ЈКП „Чистоћа“ и „Афарака“.

– Захваљујући финској компанији „Афарак“, у некадашњем гиганту краљевачке индустрије наредне године ће поново оживети производња. Овде је већ 90 Краљевчана пронашло посао, а очекујемо да ће до почетка производње бар још толико људи наћи ухлебљење у овој фирми – нагласио је Терзић. – Влада Србије и председник Вучић су много учинили како би се „Магнохром успешно приватизовао и коначно почео са радом. Након уклањања деценијског заосталог отпада тај процес несметано може да започне.


– Ово је значајан привредни пројекат и уклањање историјског отпада је велики корак ка почетку првог циклуса производње који је, уз велику подршку Владе и предсдника Србије, као и уз коришћење домаћих ресурса, планиран за крај јуна 2019. године – каже Дејан Филиповић, директор фабрике у Краљеву, као дела „Афарак“ групе.