170px-Значка_Полиције_Србије

Под сумњом да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву, чиме су оштетили ЈП „ЕПС“ за 2,4 милиона динара, припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву и Сектором унутрашње контроле ЈП „ЕПС“ Србија, ухапсили су петоро запослених у „ЕПС Дистрибуцији“ Краљево.

Како је саопштио МУП, овом приликом ухапшени су М.В.(46), бивше одговорно лице Дирекције за управљање „Електросрбије“ Краљево, Д.Т.(52), одговорно лице „Електродистрибуције“ Краљево, Д.М.(62), бивше одговорно лице за технички систем „Електродистрибуције“ Краљево, Љ.П.(62), бивше одговорно лице Сектора енергетике и инвестиције „Електродистрибуције“ Краљево и Д.Ј.(34), бивши радник Службе за енергетику „Електросрбије“ Краљево.

Сумња се да су они у поступку који су спроводили службеници „Електродистрибуције“ Краљево и „Електросрбије“ Краљево, изменили предлог услова за издавање услова за израду пројектне документације по захтеву предузећа „Хидроенерго Дубочица“ из Београда, а ради прикључења на дистрибутивну мрежу мини-хидроелектране “Дубочица 2”,  супротно Правилима о раду дистрибутивног система „ЕПС“ Србија.

На овај начин су, како се сумња, подносиоцу захтева „Хидроенерго Дубочица“ омогућили да умањи трошкове прикључења на дистрибутивни систем „ЕПС“-а у укупном износу од 2.416.557 динара. За овај новчани износ такође је прибављена противправна имовинска корист за „Хидроенерго Дубочицу“, а на штету ЈП „ЕПС“ Србија.

Осумњиченима М.В. и Љ. П. одређено је задржавање до 48 часова, након чега ће бити спроведени Вишем јавном тужилаштву у Краљеву, док су остали осумњичени приведени у надлежно тужилаштво.

Овим поводим Саопштењем за јавност огласило се и ЈП „ЕПС“ у којем се наводи да је полиција хапшење обавила на основу контроле Сектора за контролу и безбедност „ЕПС“ истовремено се захваљујући припадницима Управе криминалистичке полиције МУП Србије и Посебном одељењеу за сузбијање корупције у Краљеву на успешној сарадњи.