полиција#република#србија

У заједничкој акцији припадника МУП, Службе за борбу против организованог криминала и БИА, а у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапшена је једанаесточлана организована  криминална група осумњичена да је израдила више од 1.000 фалсификованих докумената Србије и земаља Европске уније.

Према саопштењу МУП, под сумњом да су починили кривична дела удруживања ради извршења кривичних дела и фалсификовања докумената ухапшени су С.М.(45), А.М.(20), А.М.(45), В.Т.(45) и Д.Д.(53), сви из Краљева, Р.Г.(64) и К.В.(49) из Београда, Крушевљани Р.З.(59), А.Н.(32) и К.С.(50) и Н.Т.(28) из Новог Пазара.

Сумња се да је С.М. као вођа групе, у периоду од 2016. до 2018. године, у изнајмњеним становима широм Србије организовао израду и штампање фалсификованих докумената – личних карти, пасоша, саобраћајних и возачких дозвола, као и других докумената Србије и земаља ЕУ. Он је, како се наводи у саопштењу МУП, на рачунарима обављао припрему и штампање висококвалитетних фалсификованих докумената која су се у многим државама могла користити као оригинална.

Сумња се да су чланови ове организоване криминалне групе, након што су добијали податке и фотографије од наручиоца докумената, на уређајима високе резолуције обављали скенирање, обраду и израду, као и да су имали разгранату мрежу наручилаца и дистрибуције широм Европске уније.

Фалсификована документа, како сазнајемо, користили су криминалци како би могли несметано да се крећу земљама ЕУ и Србијом, па се очекује да истрага буде проширена и настављена и уз међународну полицијску сарадњу.

Од продаје фалсификованих докумената, чија се цена на такозваном црном тржишту креће од 100 па све до 1.000 евра, у зависности од важности и квалитета израде, чланови ове организоване криминална групе остварили су противправну имовинску корист у укупном износу од 16,7 милиона динара.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву у законском року бити приведени надлежном тужилаштву.