плакат#фестивал#филмског#сценарија

Премијером „Корена“, по сценарију Ђорђа Милосављевића а у режији Ивана Живковића, који ће бити приказани ван конкуренције, и пројекцијом филма „Едерлези рајзинг“ у оквиру такмичарског програма за који је сцанарио написао Димитрије Војнов, у Врњачкој Бањи у понедељак (13. августа) почиње 42. по реду Фестивал филмског сценарија, једна од најстаријих манифестација ове врсте у Србији.

У организацији овдашњег Културног центра, а под покровитељством Министарства културе и информисања и локалне самоуправе, током пет фестивалских дана, све до 17. августа, на летњој позорници врњачког амфитеатра који носи име Данила-Бате Стојковића, као и у биоскопској сали, публика ће у такмичарском програму имати прилику да види 10 играних дугометражних филмова српске кинематографије насталих у минулих годину дана, односно између два фестивала. А, уз „Корене“, ван конкуренције биће приказано и остварење Драгана Бјелогрлића „Сенке над Балканом“ и „Заробљено време“ Милана Никодијевића, док ће у пост фестивалском програму „Преко плота“ публика 18. августа бити у прилици да погледа и „Жабу“ Пјера Жалице и „Годину мајмуна“ Владимира Блажевског .

Осим филма „Едрелези рајзинг“ у трци за награду наћи ће се и „Грнде пунто“ Вање Хован, „О бубицама и херојима“ по сценарију Николе Пејаковића, Димитрија Војнова и Петра Пашића, „Хоризонти“ Светислава Драгомировића, „Месо“ по сценарију Николе Пејаковића, „Нигде“ Предрага Велиновића, „Изгредници“ за који су сценарио написали Ђорђе Милосављевић и Милан Коњевић, „Проклети пас“ Драгана Пешикана, „Бандити у потрази за мамом“ Косте Ристића и „Патуљци са насловних страна“ Милорада Милинковића.

У сарадњи са РТС ове године одржаће се и симпозијум на тему „ТВ филм на филмском фестивалу“ у оквиру којег ће 16. августа у сали врњачког биоскопа бити приказане три ТВ драме – „Београдска триологија“ Биљане Србљановић, „Павиљони“ Милене Марковић и „Не играј на Енглезе“ Владимира Ђурђевића.


У пратећем програму фестивала у врњачкој библиотеци биће одржане промоције књига „Више од истине, Кадијевић о Кадијевићу“ Дејана Огњановића и „Критички водич кроз српски филм 2000/20017“ чији су аутори Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић. Неће изостати ни традиционална Школа филмске драматургије „Слободан Стојановић“ и Школа филмске критике.