дани#јована#курсуле

Културно-уметничким програмом под називом „Вече сећања“ у црквеној порти, и полагањем венаца и цвећа на гроб војводе Јована Петровића Курсуле, једног од највећих српских јунака, чувеног мегданџију и Карађорђевог саборца у првом Српском устанку, у селу Цветке почела је традиционална манифестација „Курсулини дани“.

Цвеће на гроб славног војводе који је живео у Цветкама где је и сахрањен пошто је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду 1813. године, данас су положили помоћник градоначелника Краљева Сретен Јовановић, представници војске Србије из касарне „Јован Курсула“, представници истоименог Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова и Месне заједнице Цветке.

дани#јована#курсуле

 

У оквиру „Курсулиних дана“ током наредна два дана биће одржан ревијални фудбалски турнир локалних клубова, а централни и уједно најинтересантнији програм манифестације – такозвани хајдучки вишебој, биће одржан у недељу уз учешће више од стотину младића и девојака из Цветака и суседних села. Они ће се надметати у  бацању камена с рамена, надвлачењу конопца, надвлачењу кличка, ношењу воде на обрамачи, скоку у даљ, кросу и брзом стругању балвана.