фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпрес

У селу Ратина, данас је одржана дванаеста по реду „Пројада“ – традиционално такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна.

Под већ добро познатим мотом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, на овогодишњој „Пројади“ учествовало је четрдесетак такмичара – кулинарских мајстора, вештих домаћица и домаћина, као и кувара-аматера који су се надметали у четири дисциплине – припремању традиционалне проје само од кукурузног брашна воде и соли, пројаре („господскије“ проје умешене са “киселом” водом, маслацем, сиром, кајмаком или чварцима), качамака и старих народних јела.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Иако се прави по истом, уобичајеном рецепту, свака проја је посебна на свој начин. Домаћице додају и по неки свој, „тајни“ састојак, зато многи воле да кажу како је проја укуснија и од погаче – поручују домаћице са штанда КУД „Ратина“, редовне учеснице „Пројаде“ у свом месту.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Традиционалну кулинарску манифестацију, зачињену културно-уметничким програмом у оквиру Смотре дечјег народног стваралаштва, у дворишту овдашње основне школе пропратило је више стотина радозналаца, гостију, гурмана и „дегустатора“. Овом приликом положени су и венци на споменик мештанима Ратине и војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату, као и на спомен-обележје мештанину Ивици Драгањцу погинулом у рату на Космету.

фото: инфоКВпрес