СРПСКОМ ЈУНАКУ У ЧАСТ

Традиционална манифестација окупила 150 тачмичара и око хиљаду посетилаца

Бацање камена с рамена, надвлачење конопца, ношење воде на обрамачи, обарање руку, надвлачење кличка и стругање балвана само су неке од дисциплина старог српског вишебоја у којем се 150 младића и девојака из шест краљевачких села надметало минулог викенда на четвртим по реду „Курсулиним данима“ у Лађевцима.

Ова несвакидашња, сада већ традиционална манифестација, одржава се у знак сећања на војводу Јована Петровића Курсулу, једног од највећих српских јунака, чувеног мегданџију и Карађорђевог саборца у првом Српском устанку, који је живео у оближњем селу Цветке где је и сахрањен пошто је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду 1813. године.

После полагања венаца на Курсулин гроб, централни програм манифестације – вишебој у част славног војводе, у организацији Месне заједнице Лађевци и огромну подршку и помоћ овдашње фирме „Котленик“, одржан је на игралишту локалног фудбалског клуба уз учешће младића и девојака из Милочаја, Обрве, Тавника, Катрге,  Цветака и села домаћина.

Пред око 1.000 посматрача и радозналаца, после целодневног надметања у помало заборављеним, старим српским спортским дисциплинама, као и прошле године победа у укупном пласману припала је екипи из Милочаја, друга је била екипа из Тавника, а трећа из Обрве.

– На овај начин одајемо почаст Карађорђевом саборцу, великом српском јунаку и чувамо његова дела од заборава – каже један од органозатора Миле Пројовић из Лађеваца. – Из године у годину „Курсулини дани“ окупљају све више такмичара и публике, а упркос томе што је село Милочај трећи пут за редом победник у вишебоју, 2017. домаћин манифестације биће наше комшије и пријатељи из Обрве јер желимо да се сва села овог краја опробају као организатори.


ТРЕЋЕ ПОЛУВРЕМЕ

ПОСЛЕ неизвесног вишебоја, за све такмичаре и бројне госте није изостало ни популарно треће полувреме, а уз песму, иће и пиће, дружење је потрајало до касних вечерњих сати.

– Надам се да смо били добри домаћини и организатори и да су се сви лепо провели у нашем селу – додаје Пројовић.