Др Александар Мацан и др Радован Чеканац - фото: инфоКВпрес
Др Александар Мацан и др Радован Чеканац – фото: инфоКВпрес

Алрамантно је што је у кратком временском року дошло до наглог повећања броја заражених, а Краљево је пуна три месеца било једно од светлих тачака ковид епидемије у Србији. То је практично последица попуштања мера са укидањем ванрдног стања. Очигледно је да се препоруке о окупљањима, нарочито у затвореном простору где углавном борави млађа популација, социјалној дистанци и личној самозаштити и све оно што смо већ требали да научимо, нису у значајној мери поштовале.

Ово је данас, на хитно сазваној прес конференцији градског Кризног штаба, изјавио др Александар Мацан, директор краљевачког Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ). Он је нагласио да је до 19. маја у Краљеву регистровано 52 заражених пацијената и да све до 17. јуна није регистрован ниједан нови случај инфекције, иако се свакодневно радило трестирање узорака.

– А онда је од 17. до 25. јуна, за само осам дана, регистровано 19 нових пацијената, и стигли смо до цифре од 71 зараженог. Ради се о пацијентима млађег узраста, односно у просеку око тридесет година старости, са средње тешком клиничком сликом која захтева хоспитализацију – додао је др Мацан.

Директор ЗЗЈЗ и др Радован Чеканац, наш уважени епидемиолог, апелују на све Краљевчане и грађане Србије да поштују препоруке да се бар још неко време уздрже од масовних окупљања, славља, журки и прослава матуре јер су такви догађаји изворишта инфекције, као и епидемиолошке мере социјалног дистанцирања.

– Да покушамо бар у наредних 14 дана да се понашамо као у време ванредног стања, да носимо маске у продавницама, поштама, банкама, у градском превозу и таксију и да држимо растојање од два метра у затвореном и бар једног метра на отвореном простору. Није то драстично ограничавање слободе, али морамо да будемо одговорнији и на тај начин спречимо ширење инфекције – нагласио је др Мацан. – Једноставно, морамо да научимо да живимо са корона вирусом бар ове године, јер вакцине неће бити до краја 2020. Оно што сви можемо заједно да учинимо је да примењујемо превентивне мере и оне ће дати резултате. Биће још случајева заразе, то је неминовно, а у коликом броју то зависи искључиво од нас.


– За све новооткривене пацијенте знамо где су се и како су се заразили и њихови конгтакти су под надзором. Проблем је што тај надзор, за разлику од ванредног стања, обављају запослени у ЗЗЈЗ, а не полиција, па се дешавају и случајеви недисциплине. Зато не би било лоше да се овај задатак поново повери полицији – поручио је др Чеканац.