фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Четврту годину за редом у свечаној сали касарне „Рибница“ одржан је официрски бал у организацији Друге бригаде копнене војске (КоВ) са командом у Краљеву.

Осим припадника Војске Србије из гарнизона Краљево, овој свечаности присуствовали су начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика, командант Друге бригаде КоВ бригадни генерал Жељко Кузмановић, представници Полиције, локалне самоуправе и други бројни гости.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Након свечаног отварања, наступила је плесна група „Тамо далеко“ састављена од официра, подофицира и професионалних војника из Друге бригаде Копнене војске уз пратњу Уметничког ансамбла министарства одбране „Станислав Бинички“. Они су играма и песмом оживели дух старих српских кола и српске музике уз кнез Михајлово коло, Српкињу, Дорћолку, Краљево коло и друге нумере.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Припадници Друге бригаде КоВ су после пуних 76 година, обновили ову лепу традицију и вратили је је у град на Ибру. Заслуга за организовање дворских и официрских балова у Србији, иначе, припада кнезу Михајлу Обреновићу. На тадашњим баловима били су само пажљиво одабрани гости из елите српског друштва, одржавали су се по строго утврђеној процедури и окупљали су министре, саветнике, високе официре са супругама, дворске госпође и стране дипломате. Први официрски бал одржан је још 1852. године у Београду, а након тога балови су се организовали и у другим гарнизонима све до 1941. када је ова традиција прекинута. Носиоци организације официрских балова у Краљеву били су тадашњи 1. хаубички пук и 2. коњички пук „Цар Душан“.