СОКА ШАРЕНАЦ
СОКА ШАРЕНАЦ

У својој 106. години минулог викенда у Краљеву је преминула Сока Шаренац, најстарија Краљевчанка и један од, највероватније, последњих сведока и два светска и неколико „локалних“ ратова на овим балканским просторима.

Највећи део свог живота, чак 73 године, бака Сока је провела у браку са супругом Благојем који је 2007. преминуо у својој 101. години. Својом брачном заједницом, склопљеном још давне 1934., бака Сока и деда Блажо сврстали су се међу супружнике са најдужим стажом у Србији, а такозвану дијамантску свадбу прославили су 2004. године.

Обоје Херцеговци, родом из околине кршевите Билеће, Сока и Благоје су се идући трбухом за крухом, али и путевима којим их је судбина водила, често сељакали широм Србије. Када су светске силе по други пут заратиле, деда Блажо је, као заробљени подофицир Краљевске војске у логору у италијанском Бергаму ипак некако прегрмео и тај рат. У међувремену, баба Сока је, без игде икога, преживљавала најтеже тренутке, оставши и без двоје од укупно четворо деце које је пре рата изродила са Благојем. По ослобођењу, Блажо је Соку  некако пронашао у Ваљеву, а онда су се преселили у Ђаковицу где је 1964. пензионисан. Тек потом, и после доста сељакања, настанили су се у Краљеву.

– И поред многих недаћа, никад се нису посвађали, чак ни тон повисили једно на друго, живећи без љубоморе, пуни љубави једно према другом. Били су пример срећног брака и тако су обоје поживели дуже од једног века – каже њихов син Милош Шаренац (83).

Такву љубав бака Сока и деда Благоје пренели су и на своју децу – Милоша и његову сестру Видосаву која је преминила пре неколико година, као и на бројне унуке и праунуке.

У присуству потомака, родбине и пријатеља, бака Сока Шаренац сахрањена је јуче на Старом гробљу у Краљеву.