АУТОТРАНСПОРТ - У бодућност на овој локацији нићиће фабрика текстила
АУТОТРАНСПОРТ – У будућности на овој локацији нићиће фабрика текстила

ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈУ СЕ ОТВАРАЊЕ ДВА ПРОИЗВОДНА ПОГОНА СТРАНИХ КОМПАНИЈА

После вишедеценијског ишчекивања и катастрофалних приватизација некадашњих индистријских гиганата – „Магнохрома“ „Фабрике вагона“ и „Јасена“, као и бројних услужно-трговинских предузећа, које су буквално на улици оставиле око 20.000 радника, Краљевчани ове године жељно очекују отварање два производна погона познатих иностраних компанија – турске „Таипе“ и немачке фирме „Леони“.

Турска фабрика текстила која би, према најавама, у периоду од пет година требало да запосли око 2.500 људи, биће изграђена на локацији некадашњег „Аутотранспорта“, предузећа у стечају, уз саму Ибарску магистралу, на улазу у град из правца Чачка.

– Турска компанија је већ основала своје предузеће са седиштем у Краљеву и очекујемо да ће на јавном надметању 29. јануара ове године купити „Аутотранспорт“ у стечају и тако постати власник 12 хектара земљишта на којој ће изградити производне погоне, као и постојећих објеката и покретне имовине – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Осим турских инвеститора, према најавама челника локалне самоуправе, у Краљево би ове године требало да дође и немачка компанија „Леони“ која ће отворити свој четврти погон у Србији. Како сазнајемо, у краљевачкој фабрици производили би се кабловски системи за „Мерцедес“, а по речима градоначелника у току је отклањање сметњи да се овај пројекат реализује.

– Очекујемо и почетак изградње немачке фабрике „Леони“ за производњу каблова намењених аутомобилској индустрији. Успели смо да на седници Владе Србије крајем прошле године поништимо заштиту културно-амбијеталне средине на земљишту овдашње Пољопривредне школе чиме је отклоњена и последња препрека ка промени урбанистичких планова на овом подручју и каснијој могућности да овој немачкој компанији буду издате и локацијске и грађевинске дозволе – наглашава градоначелник Терзић.

Отварање производних погона страних компанија за Краљево је, без икакве дилеме, од велике важности како би овај привредно девестирани град после више од две деценије опет стао на своје ноге. А, колико ће времена бити потребно да се ови пројекти и реализују, биће познато већ у првој половини ове године.


На евиденцији филијале Националне службе за запошљавање тренутно се налази 11.050 незапослених Краљевчана од којих би велики број ухлебљење могао да добије у новим фабрикама, мада компанија „Леони“ још званично није објавила податак колико ће људи запослити у краљевачком погону.

– За сада је расписан конкурс за запошљавање 10 такозваних супервизора у турској фабрици, а касније ће обука обухватити много већи број незапослених, односно, најпре неколико стотина, а како се фабрика буде развијала и више хиљада људи. Више детаља о томе даће представници компаније „Таипа“ када буду дошли на финалне разговоре, односно када буду купили „Аутотранспорт“ у стечају – каже др Предраг Терзић.