Као што је раније најављено, а у складу са договором председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и председника Србије Александра Вучића, турска компанија „ТАИ група“ за 260 милиона динара купила је краљевачки „Аутотранспорт“ у стечају.

На тај начин направљен је значајан корак ка отварању турске фабрика текстила „Таип“ која би, према најавама, у периоду од пет година требало да запосли око 2.500 људи и која ће бити изграђена управо на локацији „Аутотранспорта“, уз саму Ибарску магистралу, на улазу у град из правца Чачка.

– План је да фабрика почне са радом до краја октобра. У првој фази запослиће се од 400 до 700 људи и ово је највећа инвестиција у нашем граду у минулих 30 година. Наши суграђани имаће прилику да се запосле у свом граду, а надам се да ћемо зауставити тренд исељавања младих и да ћемо постати место где ће људи долазити због посла – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

До отварања фабрике, пред локалном самоуправом је још много посла, од издавања грађевинских и других дозвола, преко изградње колектора отпадних вода, до обезбеђивања неопходне инфраструктуре.

– Турски инвеститор је најавио и да ће у склопу будуће фабрике отворити вртић за децу својих радника. То сведочи да они неће израбљивати раднике са платом од 200 евра без пореза и доприноса, како су то писали поједини медији, већ да желе да брину о својим запосленима – нагласио је Терзић, додајући да коментари на друштвеним мрежама како је један од услова турског инвеститора био и изградења џамије у граду на Ибру немју везе са истином.

У Краљеву ће од септембра бити отворено и једно одељење за школовање модних кројача, а у складу са потребама послодавца краљевачка филијала Националне служба за запошљавање организоваће обуку и преквалификације незапослених са своје евиденције.


На седници Владе Србије крајем прошле године поништена је заштита културно-амбијеталне средине на земљишту овдашње Пољопривредне школе што ће омогућити промену урбанистичких планова и издавање локацијске и грађевинске дозволе немачкој фирми „Леони“ за изградњу фабрике.

– У тој фабрици производили би се каблови за аутомобилску индустрију, а немачки инвеститор такође је заинтересован да отвори најмање 2.000 радних места – каже градоначелник Терзић.