фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Светски дан Црвеног крста се, од 1948. године, обележава на дан када је рођен Анри Динан, оснивач једног од најмасовнијих и најстаријих хуманитарних покрета. Црвени крст Краљево на дан када се обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, и то кроз тему „Љубав“, организовао је акцију добровољног давања крви.  

Даношњој акцији добровољног давања крви одазвали су чланови краљевачких Друштава, појединци, а драгоцену течност дао је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је истакао добру сарадњу града и Црвеног крста.

 

– Систем трансфузије у Републици Србији се променио и из тог разлога се мањи број Краљевчана одлучује да добровољно да крв. Управо због тога ми смо данас дошли како бисмо мотивисали своје суграђане да сваке среде у просторијама Црвеног крста, у Улици цара Лазара, дају крв. Навикли смо да будемо најбољи, навикли смо да, као Краљевчани, можемо да се поносимо својим резултатима, а мислим да сада, по броју давалаца крви, нисмо међу најбољима у земљи – рекао је градоначелник Терзић.

Како истичу у Црвеном крсту Краљево, брига за болесне и повређене грађане којима су обезбеђени услови за лечење у виду довољних количина резерви крви исказује се и подстицањем редовних давалаца крви да дају крв на организованим акцијама Црвеног крста, чиме се обезбеђују услови за довољне резерве крви за све пацијенте у свим болницама у нашој земљи.

 

 Сви пунолетни грађани Краљева, до навршених 65 година живота, који желе да дају крв, то могу да учине сваке среде, од 10 до 15 сати, у просторијама Црвеног крста, у Улици цара Лазара 19.