14147-duvanski-dim

Данас се обележава Светски дан борбе против дуванског дима и посвећено је пасивном пушењу које преставља принудно или присилно удисање дуванског дима за разлику од активног пушења које се самовољно. Ризик обољевања услед деловања штетних састојака дуванског дима постоји и код активних и код пасивних пушача.

У дану се спроводе многе акције и активности, да би грађане информисали и пробудили свест о угрожавању људи из своје околине, са посебним акцентом на пасивно пушење где су највише угрожена деца, али и да оснажи све непушаче да реагују према пушачима у очувању свог здравља.

Ефекти пасивног пушења на децу могу бити много озбиљнији, јер су њихова тела још у развоју. Деца си више склона инфекцијама од својих вршњака који не шиве у задимњеном простору. Деца не могу да контролишу да ли су или не изложена пасивном пушењу, тако да одрасли морају да их заштите.

Нажалост, подаци указују да је 2/3 становника Србије изложено дуванском диму у кући и на послу. Истраживање о употреби дувана код младих показало је да 77% младих од 13-15 година живи са неким ко у њиховом присуству пуши.