ОСКАР ФРАЈЗИНГЕР
ОСКАР ФРАЈЗИНГЕР

Иако већина западних медија Србију, Русију и цео православни свет приказују у негативном светлу, јер то тако желе Сједињене америчке државе и НАТО, убеђен сам, међутим, да већина народа западне Европе знају да непријатељ није на истоку. Сматрам да је однос Швајцараца према народима источне Европе увек био добар, и да последњих деценија много више проблема имамо са САД. Када на улици разговарате са људима, нико неће речи ниједну ружну реч ни о Србији, ни о Русији. Морамо сви да сарађујемо, да покажемо јединство источне и западне Европе. То је једина права опција за будућност, јер без разумевања нема опстанка.

Ово је данас на пријему код градоначалника Краљева др Предрага Терзића изјавио познати швајцарски књижевник и писац Оскар Фрајзингер, осведочени пријатељ Србије и српског народа који већ дуги низ година заступа интересе наше земље у парламенту Швајцарске и у међународној јавности.

– Симболично је да су се две књижаре, једна из Краљева, а друга из Швајцарске, удружиле како би организовале ову моју посету. То показује снагу писане речи, јер на почетку, како је записано, беше реч, а тако ће бити и све до краја, пре него што стигну варвари. Све док људи пишу, разговарају, размишљају, размењују своја културна добра и наслеђа напредоваће и наша цивилизација – додао је Фрајзингер.

ОСКАР ФРАЈЗИНГЕР
ОСКАР ФРАЈЗИНГЕР

Оскар Фрајзингер (58), по занимању професор немачке књижевности,  политиком је почео да се бави 1997. године. Дугогодишњи је посланик суверенистичке Народне партије у швајцарском парламенту и члан је савезног и републичког парламента. Као велики пријатељ Срба познат је по томе да се од ратног распада СФРЈ залаже за заштиту српског народа. У више наврата залагао се за Србе у швајцарском парламенту и у швајцарској јавности, а члан је Српског књижевног друштва у Швајцарској и Удружења књижевника Србије.

На српски језик преведена су његова дела „Спирала шаха“, „Крхки светови“, „С оне стране мисли“, „Маслачак“, „Живот је кучка“ и  „Спокој гора“.


Боравећи у Краљеву, Оскар Фрајзингер је посетио Народни музеј и Гробље стрељаних родољуба 1941. године, а вечерас од 19 сати у Свечаној сали Градске управе присуствоваће и вечери посвећеној његовом књижевном стваралашту и политичком деловању.