ПРОЈЕКАТ: КАКО, КУДА, КОМЕ (1) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

 

ВЕЗАНОСТ ЗА ИНТЕРНЕТ И ВИРТУЕЛНИ СВЕТ МОЋЕ БИТИ ДЕСТРУКТИВНА ПО РАЗВОЈ ЛИЧНОСТИ, А ПОГОТОВУ ДЕТЕТА И МЛАДЕ ЛИЧНОСТИ

internet-i-deca

Од када је Светска здравствена организација, на основу научних доказа, сврстала компулсивно играње игрица међу менталне поремећаје, друштво и јавност су у све већем страху за будућност деце и младих генерација. Страх није неоправдан, заиста можемо да приметимо све већи број деце која задовољство налазе само док гледају у екране, наручито мобилног телефона. Уз играње видео-игрица, огроман проблем представљају и активности на друштвеним мрежама, па се стиче утисак да је деци виртуелни, сајбер свет много пријемчивији него стваран, свакодневан, реалан живот.

Зависност од интернета је у наглом порасту на глобалном нивоу, а Србија није искључена. Што више децу навикавамо на мобилне телефоне од малих ногу, веће су шансе да се развије зависност. Зар не примећујете већ сад децу која одбијају да спавају или једу ако им телефони нису испред очију?

internet-i-deca

Шта се заправо подразумева под појмом интернет зависност? То је клинички поремећај са великим негативним последицама по функционисање личности. Манифестује се као стање у коме појединац доживљава активности на интернету као највеће животно задовољство. Употреба интернета постаје најдоминантнија животна активност, која све остале друштвене активности ставља по страни. Попут других облика зависности и ова ствара негативне последице по појединца и његову околину. Време проведено за рачунаром је најчешће помињани критеријум за дијагностификовање поремећаја и сматра се да је четири до шест часова дневно симптом зависности. Међутим, треба напоменути да је реч о четири до шест часова слободног времена дневно, као и то да ово може, али и не мора бити показатељ интернет зависности. Много сигурнији знаци односно симптоми интернет зависности су: промењено понашање, раздражљивост, нервоза, па чак и агресија када појединац није онлајн, погоршање оцена у школи, прекид школовања, занемаривање обавеза, губитак интересовања, проблеми са комуникацијом, концентрацијом и памћењем, несаница, проблеми са кичмом, видом, слухом, повећање килаже… Везаност за интернет и виртуелни свет може бити деструктивна по развој личности, а поготово детета и младе особе.

internet-i-deca

Млади, а нарочито ученици основних школа, у Србији све више времена проведе испред монитора мобилних телефона, таблета, рачунара и на друштвеним мрежама. Могуће разлоге за то треба тражити у њиховом покушају да замене прави, реални живот у којем владају проблеми, школа, несигурност, усамљеност, виртуелним светом у којем се сви приказују много бољим него што јесу, где су сви „лепи, паметни, успешни, гламурозни, богати”. Нажалост, ово води у дубљу изолацију, а може се десити да ће млади више фокусирати на лажни сајбер свет него да преброде проблеме и истрају у стварном животу.

Како да родитељ не упадне у замку и како да избегнемо стварање зависности код деце? За почетак, морамо са својом децом да проводимо више квалитетног времена – уместо да их навикавамо на савремене технологије, требало би да их одведемо у шетњу, биоскоп, да им читамо бајке и приче пред спавање, да играмо са њима „Не љути се, човече” или нешто слично. Најлакше је детету ставити телефон у руке, али негативних последица таквог васпитавања је много. Родитељи морају да поставе јасна правила када је реч о коришћењу интернета и телефона – од временског трајања, односно колико је дуго дете испред монитора, преко садржаја који се гледа или апликација које се користе, и морају постајати санкције уколико се правила прекрше. Комуникација између родитеља и детета мора да постоји. Покушајте да усмерите своје дете на спорт и физичку активност или на креативне хобије, попут цртања, сликања, музике. И јако битно правило за родитеље – будите узор свом детету – ако не желите да ваше дете непрестано проводи време испред монитора, онда се и ви суздржите употребе мобилног телефона и компјутера и дајте добар пример!

grb#opstine#vrnjacka#banja 
        Пројекат „КАКО, КОМЕ, КУДА“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

 

infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „КАКО, КОМЕ, КУДА“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања