фото: инфоКВпрес

Под слоганом „Спасимо Студеницу“, више од две стотине мештана ушћанског и студеничког краја, као и еколошких активиста из свих крајева Србије, протестовало је у суботу увече у центру варошице Ушће, захтевајући од надлежних да зауставе истражне радове за које сумњају да воде ка изградњи бране и мини-хидроелектране на реци Студеници.

фото: инфоКВпрес

– Пре месец дана на необележеном градилишту започели су радове у кориту и приобаљу Студенице, око пет километара од ушћа ове реке у Ибар. Нико није рекао мештанима о чему се ради, ко је издао дозволу без знања јавности, ко је надзорни орган, пројектант и ко је инвеститор – каже Горан Николић, један од организатора протеста и иницијативе „Спасимо Студеницу“.

фото: инфоКВпрес

Протестанти су овом приликом упутили захтеве надлежним државним и градским органима и институцијама да у што краћем року усвоје акте којима би се заштитио комплетан слив реке Студенице, поништиле све раније издате грађевинске дозволе и обрисале све потенцијалне локације предвиђене за изградњу мини-хидроелектрана на овом сливу.

фото: инфоКВпрес

– Не дамо своју реку! Не дамо Студеницу! Бранићемо је свим снагама и средствима – јасна је порука упућена са овог протеста после којег су учесници отишли на ушће Студенице у Ибар где су одржали молебан за спас ове реке.