20181216_091709

Јуче је спроведена је  још једна акција бесплатних превентивних прегледа. У Општој болници „Студеница“, као и у здравственим установама широм Србије, грађанима је омогућено да преконтролишу своје здравље. Овога пута вршили су се офталмолошки, пулмолошки прегледи и тумор маркери за карцином дебелог црева.

У овој акцији, дванаестој по реду, урађено је 124 офталмолошка и 122 прегледа од стране пулмолога. У оквиру пулмолошких прегледа урађено је 110 РТГ плућа и 11 испитивања дисајне фунције. Анализа тумор маркера на карцином дебелог црева урађена је за 157 наших суграђана.

Преглед плућа је организован јер су болести плућа у експанзији, нарочито малигне. План спровођења бесплатних прегледа прави се према приоритетима, до сада је акценат био на откривању кардиоваскуларних и малигних болести које су најраспрострањеније у нашој земљи.

Циљ превентивних прегледа је да се болест открије у раној фази, када је могуће излечење. Због тога су они веома посећени, о чему говори бројка од преко 220 000 прегледаних у здравственим установама које учествују у овој акцији. Бесплатни превентивни прегледи ће бити настављени и током 2019. године.